čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lávka nad železnicí spojující Hejčín s centrem padla k zemi. Už vznikla petice občanů za její obnovení

Lávka nad železniční tratí, která spojovala městskou část Hejčín a okolí plaveckého stadionu a potažmo i centrum města, je zbouraná. Lávka se kvůli havarijnímu stavu uzavřena pro veřejnost už na konci roku 2017.

Do budoucna by měl lávku nahradit podchod po železniční tratí. Město zavrhlo možnost vybudování nové lávky již v prohlášení primátora Antonína Staňka v té době, kdy se lávka uzavírala. „Jsme vedeni snahou minimalizovat dopad takové investice na rozpočet města. Původní odhady na zřízení bezbariérového přechodu pro pěší totiž předpokládaly částku až 15 milionů,“ vysvětlil tehdy důvody primátor. 

I přes avizované vybudování podchodu již na internetu koluje petice nespokojených občanů.  „My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o obnovu lávky pro pěší v Olomouci, spojující ulice Václavkova a Na trati. Lávka pro pěší, která byla zrušena bez náhrady, spojovala dvě části města. Obyvatelé Hejčína tak mají komplikovaný přístup např. k plaveckému bazénu. Vzdálenost do centra města se tímto postupem pro občany zdvojnásobila. Žádáme tak o náhradu," zní v popisu petice, která je podepsána Šárka Vévodová, která pracuje na Univerzitě Palackého.

Je nejasné, kdy by měl být podchod vybudován. Podle zjištění Olomouckého deníku zatím probíhají jednání mezi městem a Správou železniční dopravní cesty, kdo by měl stavbu podchodu financovat a následně vlastnit a spravovat.

Autoři | Foto Šárka Vévodová, Jakub Wittka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.