pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cizinci se sjedou do Olomouce. Budou se učit česky

Studenti z několika zemí se tento týden sjedou do Olomouce, aby se na Univerzitě Palackého věnovali studiu češtiny. Do lavic Letní školy slovanských studií usedne 84 studentů například z Polska, Finska, Německa, Španělska, Francie, Japonska, Vietnamu či Indie. Mnozí z nich se do Olomouce pravidelně vracejí.

"Letní škola slovanských studií bude v Olomouci zahájena v neděli, letošní ročník potrvá do poloviny srpna," upřesnil ředitel školy Petr Pořízka. "Počet studentů letošní letní školy je ve srovnání s loňskem o něco vyšší. Nejmladší účastnici je 17 let a přijede z Polska. Nejstarší studentka pochází z Finska a češtině se věnuje ve svých 65 letech," uvedl Pořízka.

Škola je určena vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o český jazyk, literaturu a kulturu. Většinu studentů podle Pořízky tvoří stipendisté ministerstva školství, asi třetina účastníků si studium češtiny hradí sama. Součástí programu je i kurz pro úplné začátečníky.     Výuce jazyka včetně gramatiky a konverzační části se studenti budou věnovat dopoledne, odpoledne je vyhrazeno pro přednášky různého zaměření a kulturní program. "Nabídneme historii, lingvistické, muzikologické přednášky, život významných českých osobností, přednášky o České republice, českých vynálezech. Snažíme se nabídnout pestrý program, dopoledne si výuky jazyka užijí dost," uvedla Gabriela Benešová, která má na starost program letní školy.

Letní škola slovanských studií nabídne zahraničním studentům i kurzy ruštiny a polštiny. Posluchačům se otevře univerzitní knihovna a dvakrát v týdnu se budou promítat české filmy s anglickými titulky. "Tradičně trávíme víkend v Praze. Letos během doprovodného programu pojedeme i do Lednicko-valtického areálu, navštívíme baziliku ve Velehradu, nově se chystáme do Archeoskanzenu Modrá. Měli bychom se tam vypravit v den, kdy bude simulována bitva o Velkou Moravu," řekla Benešová.     I letos přijede do Olomouce Japonec Eiichi Sató z Ósaky. Česky se učí už 12 let a Letní školu slovanských studií se chystá absolvovat posedmé. Sató, kterého k češtině přivedla hudba, tvrdí, že pro všechny cizince je oříškem především česká gramatika. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.