čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do Moravy v Olomouci se ponořilo 123 otužilců, zájemců přibývá

Ani teplota vody pět stupňů Celsia a vzduch jen o dva stupně teplejší v sobotu neodradily 123 otužilců, kteří se v Olomouci ponořili do řeky Moravy. Zúčastnili se již 28. ročníku soutěže zimních plavců. Teplota byla dobrá, spíš je málo vody v řece, řekla ČTK ředitelka závodu Zdenka Páčová.

"Loni byly podmínky náročnější, byla sněhová kalamita a voda měla jeden stupeň, to bylo ostřejší," podotkla Páčová. V některých letech se závod musel zrušit, protože řeka zamrzla. V sobotu otužilcům jen zpočátku drobně pršelo a bylo větrno.
   

Otužilci si mohli volit z několika kategorií, plavalo se 100, 250, 500 a 750 metrů. Nejvíce plavců vyrazilo na nejdelší úsek. Na závody přijeli lidé z celé republiky. Nejmladší účastnici, která uplavala sto metrů, bylo osm let, nejstaršímu plavci 79 let.
   

"Zájem o soutěž každým rokem stoupá. Je to atraktivnější také proto, že je to závod, plave se na čas. Je to sportovnější a atraktivnější pro mladé lidi, těch také přibývá. Před dvaceti lety jsme se jen sešli a zaplavali si," poznamenala Páčová.
   

Otužilcem se podle jejích slov může stát každý, kdo má zdravé srdce. "Pak už je to individuální, podle jeho fyzické i psychické kondice. Někomu to trvá několik sezon, jiný do vody vlítne hned," uvedla Páčová. Ideální je podle ní začít plavat v létě a nepřestávat ani při ochlazování.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.