sobota 20. dubna 2024 Marcela

Englerovo náměstí a Renderův most. Radnice už má jména.

Hned dvě jména význačných osobností spjatá s dějinami Olomouce, by se mohla znovu zapsat do života tentokrát moderní historie města. Radní města na svém posledním jednání souhlasili s novým pojmenováním náměstí v sousedství Chrámu sv. Mořice a také mostu na Masarykově třídě, který zanedlouho změní svou tvář.

Prostor mezi Chrámem sv. Mořice a budovou Galerie Moritz ponese název po staviteli slavných mořických varhan Michaelu Englerovi. Most na Masarykově třídě, který dostane novou podobu při výstavbě protipovodňové ochrany města, se má jmenovat po tvůrci Čestného sloupu Nejsvětější Trojice olomouckém kameníkovi Václavu Renderovi.

„Návrh vychází ze snahy ocenit odkaz dvou významných osobností, které se podstatným způsobem zapsaly do historie našeho města. Jejich přínos je mimořádný nejen ve smyslu díla, kterým tvůrci obohatili Olomouc, ale rovněž životních osudů, které s vytvořením těchto děl spojili,“ vysvětlil důvody pojmenování náměstek primátora pro kulturu Jan Holpuch.

Englerovo náměstí

Jedná se o část bývalého Mořického náměstí, které v roce 1961 formálně úředně zaniklo a v současné době neexistuje. Část bočních partií je dnes součástí ulic Opletalovy a 8. května. V samotném prostoru, který nově radní navrhují pojmenovat, se nenacházejí žádné dotčené nemovitosti. Podmínkou záměru je pojmenovat prostor tak, aby nedošlo k žádnému ovlivnění dosavadně platných adres.

Renderův most

V Olomouci, na rozdíl od jiných měst, nebyla dosud uplatňována praxe pojmenovávat mosty. Most na Masarykově třídě je součástí II.B etapy protipovodňových opatření a je nyní projekčně připravován architektonickou kanceláří DRNH. Pojmenování mostu v této fázi umožňuje začlenit do jeho finální podoby prvky, které odkazují na Sloup Nejsvětější Trojice unikátní dominantu Horního náměstí a současně největší barokní sousoší ve střední Evropě.

.„Tímto krokem chceme alespoň symbolicky splatit dluh, který město vůči těmto autorům doposud má,“ doplnil náměstek Jan Holpuch. Pojmenování náměstí a mostu musí na svém jednání 15. září 2014 schválit zastupitelé města.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.