čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hasičské kuriozity roku 2014

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje přichystal sérii kuriozních případů, se kterým se museli s vážnou tváří vypořádat v roce 2014. Nutno podotknout, že vše naštěstí dopadlo dobře.

Divoké prase si šlo zaplavat
V sobotu 6. dubna 2014 zažilo opravdu nevšední zážitek a podívanou několik desítek hostů a klientů lázní v Jeseníku. V bazénu Vojenské lázeňské léčebny totiž plavalo divoké prase. Po bazéně se pohybovalo rychle a zběsile a snažilo si samo zachránit holý život. Hasiči se několikrát pokoušeli dostat divočáka ven pomocí nastavovacích žebříků, to se jim však nepodařilo, prase totiž nechtělo spolupracovat. Nakonec mu ale ubývalo sil, dalo si říct a samo vylezlo z bazénu po připravených nastavovacích žebřících. Pomoc hasičů se mu ale zřejmě nelíbila, protože velitele zásahu na závěr odměnilo několika oděrkami a modřinami a bez rozloučení uteklo do volné přírody.

Motorkář zapadl až po hlavu do bláta, hasiči jej vyprošťovali na člunu
V sobotu 12. dubna 2014 vyjeli přerovští hasiči k netradičnímu zásahu na pískovnu do Majetína. Motorkář zkoušel sílu svého stroje v nebezpečném terénu až skončil po krk v blátě i se svým miláčkem. V jednu chvíli sám bojoval o záchranu života. S několika kamarády se pak mnohokrát neúspěšně snažil vytáhnout krosovou motorku na břeh. Když zjistili, že to sami nezvládnou, povolali na pomoc hasiče. Hasiči člunem a za pomoci lan, trámků a desek asi za tři hodiny s vypětím všech sil stroj z bláta vytáhli.

Mýval seděl za komínem

V neděli 18. května 2014 bylo v 18:22 hodin nahlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že v Olomouci-Holici na ulici Revoluční sedí za komínem ve výšce asi 7 metrů mýval. Hasiči ho po příjezdu odchytili, a protože se nenašel majitel, vrátili ho do volné přírody.

Pes se připojil k cizím turistům, potom spadl do rokle
V sobotu 12. července 2014 zachránili šumperští hasiči psa, který spadl do skalní rozsedliny nedaleko Čertovy stěny. Hlavní aktér celé akce se k náhodným turistům připojil v obci Vernířovice a "vyšlápl" si s nimi na 5 km vzdálenou vyhlídku Čertova stěna. Tam však přestal být ostražitý a spadl průrvou do skalní rozsedliny. Uvnitř musel bohužel vydržet až do příjezdu hasičů, kteří lezeckou výbavou pejska z nedobrovolného vězení vyprostili. Celá záchranná akce měla šťastný konec, pejsek byl nezraněn. Hasiči ho po vytažení převezli do obce Vernířovice a předali starostce obce.

Hasiči chytali papouška, toho to náramně bavilo
Jako lovci Pampalini si připadali olomoučtí hasiči, když 2. září 2014 chytali po Olomouci chovného papouška. Majitelé ho hledali dlouho a nebýt jejich všímavých příbuzných, nenašli by ho nikdy. Papoušek uletěl velkou vzdálenost od domova a když ho objevili příbuzní, seděl na stromě ve výšce asi 6 metrů. Tady byla potřeba výšková technika hasičů z Olomouce. Několik neúspěšných pokusů o záchranu a přesouvání výškové techniky mělo na závěr šťastný konec. Po asi hodině marného snažení jak hasičů, tak i majitelů se podařilo papouška odchytit a zavřít zpět do klece.


Muži koukala z kontejneru jen hlava, ta se snažila vymyslet tisíc důvod, proč tam lezl
Uničovským hasičům vykouzlil lehký úsměv na rtu muž, kterému ve čtvrtek 16. října 2014 koukala z kontejneru na elektro odpad pouze hlava. Muž rychle vymýšlel způsoby, jakými se do kontejneru dostal a důvody, proč do něj lezl a nemohl ven. Hasiči vyndali čepy z otočného válce, dovnitř kontejneru vsunuli nastavovací žebřík, po kterém muž z kontejneru vylezl ven. Muž byl bez zranění předán policii.

Autor: L.Behingerová

Zdroj: HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.