čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hejtmanství zrušilo souhlas olomoucké radnice pro Šantovku Tower

Krajský úřad Olomouckého kraje zrušil rozhodnutí památkářů magistrátu, kteří dali souhlas k plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra Olomouce. Stanovisko magistrátu bylo v rozporu se zákony, řekla dnes ČTK mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Proti verdiktu krajského úřadu, který zkomplikuje přípravu stavby výškové budovy, se nelze odvolat. Projekt Šantovka Tower má v Olomouci četné odpůrce, podle nichž výšková budova poškodí panorama města. ČTK zjišťuje vyjádření radnice a investora projektu Šantovka Tower.

O kontrolu práce olomouckých úředníků požádal hejtmanství Národní památkový ústav (NPÚ). Stanovisko magistrátních památkářů se totiž lišilo od doporučení NPÚ a jejich rozhodnutí bylo důležité pro investora Šantovky, který tak mohl pokračovat v přípravě záměru.
   

Souhlasné stanovisko magistrátních památkářů, kteří na sklonku loňského roku stavbu výškové budovy Šantovka Tower povolili, bylo podle Navrátilové vydáno v rozporu s řadou ustanovení správního řádu a zákona o státní památkové péči. "Jako příklad lze uvést špatnou identifikaci pozemků, na kterých má být stavba realizována, dále neplatnou plnou moc pro zástupce investora nebo nedostatečné odůvodnění či neodůvodnění přijatých závěrů," uvedla Navrátilová.
   

Úředníci hejtmanství podle Navrátilové neřešili, zda stavba výškové budovy Šantovka Tower naruší historické panorama Olomouce a zda je v souladu s památkovými zájmy. Projekt Šantovka Tower má v Olomouci četné odpůrce, kteří tvrdí, že výšková budova panorama města naruší. Proti stavbě Šantovky Tower se vyslovili odborníci z Ústavu dějin umění a s projektem nesouhlasí i vědecká rada Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Loni v ulicích Olomouce demonstrovaly stovky lidí, kterým se výšková budova v ochranném pásmu památkové rezervace nelíbí.
   

Plánovaná budova Šantovka Tower u nového nákupního centra Galerie Šantovka má mít 22 pater. Odpůrci stavby Šantovky Tower argumentují tím, že projekt je v rozporu se zásadami územního rozvoje kraje, které jsou nadřazeny územnímu plánu Olomouce. Nový územní plán, který zatím nevstoupil v platnost, s dalšími výškovými budovami u městské památkové rezervace ani nepočítá. Proti jejich stavbě se při jeho přípravě vyjádřilo ministerstvo kultury.
   

Zástupci firmy SMC Development ale už dříve oznámili, že nehodlají čekat na to, až bude nový územní plán schválen. Pokud by společnost získala povolení na základě dosavadního plánu, mohla by začít stavět i poté, co vejde v platnost jeho nová verze, což se stane až v polovině letošního roku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.