čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Hygienici varují před vodou v Plumlovské přehradě

Nedávno rekonstruovanou Plumlovskou přehradu na Prostějovsku zaplavily sinice. Hygienici dnes řekli, že podle výsledků není voda vhodná ke koupání. Její kvalitu označili stupněm čtyři z pětibodové škály. Špatná zpráva je to především pro okolní obce, které očekávaly, že by napušténá přehrada mohla znovu oživit turistický ruch.

 "Ve vodní nádrži Plumlov došlo už k masivnímu rozvoji sinic. Vodu hodnotíme jako nevhodnou ke koupání, pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám či osobám trpícími alergiemi či s oslabeným imunitním systémem," řekl dnes Karel Freudmann z Krajské  hygienické stanice v Olomouci.
   

Oproti minulému týdnu se kvalita vody na přehradě zhoršila, tehdy byla označena stupněm tři. "Je zde snížena průhlednost vody, vyvinutý vodní květ, zaznamenali jsme vysoké hladiny chlorofylu a také obrovský počet sinic," doplnil hygienik. Podle něj se nedá odhadnout, zda se může situace na přehradě ještě do konce prázdnin zlepšit. Svou roli hraje také počasí.

Podle starosty nedalekých Mostkovic, které provozují na přehradě kemp, se na kvalitě mohlo podepsat dlouhodobé sucho. "Stav přehrady klesá, voda se nestačí proplachovat a dostáví zabrat," řekl dnes starosta Jaroslav Pešek. Podle něj se musí vyřešit především problém čističek nad přehradou.


Stejného názoru jsou i vodohospodáři, kteří kvůli tomuto problému dnes jednali s hygieniky i se starosty obcí na kraji. "Na společném jednání jsme se domluvili na urychlení odstraňování fosforu z odpadních a tím i povrchových vod," informoval ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Starostové podle něj na setkání deklarovali, že obce v nejbližších měsících zahájí i v některých případech dokončí výstavbu kanalizací, čističek odpadních vod i dostavbu či zprovoznění chemického odstranění fosforu z odpadních vod.
   

Plumlovská přehrada nedávno prošla nákladnou rekonstrukcí. Kvůli čištění dna a opravě hráze byla v závěru roku 2009 vypuštěna a loni na jaře začalo její postupné napouštění. Povodí Moravy dočištění dna a opravy hráze investovalo 270 milionů korun. Jedním z opatření byla i instalace čtyř kontejnerů naplněných síranem železitým, který měly snížit obsah fosforu a dalších živin ve vodě přitékající do nádrže.
   

Na rozdíl od Plumlovské přehrady štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce v testech hygieniků obstála. Loni se na Poděbradech udržela kvalitní voda po celou sezonu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.