čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jarní Flora: divotvorná zahrada láká na svět fantazie bez zemské přitažlivosti

Svět fantazie bez zemské přitažlivosti, zahrady plné vznášejících se rostlin v korunách stromů, květinové přízraky a oázy, hudba, vůně a pozitivní energie. Tak lze ve velké stručnosti popsat hlavní květinovou expozici v nově opraveném pavilonu A, která od dnešního rána láká návštěvníky největší a nejstarší české květinové výstavy, Flory Olomouc. Už po pětatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se i další pavilony a venkovní plochy zaplní na čtyři dny barevnými a voňavými exponáty. Specialitou jsou letos krom jiného i peruánské orchideje.

Hlavní květinová expozice s názvem Divotvorná zahrada představí plovoucí květinové záhony s tisíci kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netýkavek. Divotvornou zahradu navíc provoní na 5000 kusů řezaných květin - lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů,“ láká návštěvníky autor projektu Vojtěch Zahradník. Expozici obohatí unikátní výstava orchidejí, kávy a dalších produktů z jihoamerického Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají. Záštitu nad výstavou také proto převzala i peruánská velvyslankyně Marita Landaveri Porturas. "Je krásné vidět v Olomouci tolik orchidejí, které pocházejí od nás z Peru," uvedla v den zahájení výstavy velvyslankyně.

V rámci jarní Flory představí Svaz květinářů a floristů novou produktovou značku „Česká květina“, svoje expozice připravily odborné zahradnické školy. Čeští, slovenští, nizozemští a polští pěstitelé nabídnou expozici květin, masožravých rostlin, kaktusů a sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů. Lidé se mohou inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin nebo se podívat, jak dopadne klání ve vazbě svatebních kytic podle nejmodernějších trendů. Nechybí výstava okrasných ryb s poradnou pro zakládání zahradních jezírek a zahrádkářská poradna s květinovou expozicí Českého zahrádkářského svazu.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček patří zahradnickým trhům. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře čeká nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a dalších potřeb. Po dobu výstavy jsou otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora na letní scéně u jezírka.

Oficiálním dopravcem jarní mezinárodní výstavy a veletrhu se letos opět staly České dráhy. Pro všechny, kteří zamíří na nejkrásnější českou květinovou výstavu, připravil dopravce speciální nabídku VLAK+. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci Flory dostanou odkudkoli z České republiky za polovinu jízdného. S Českými drahami se letos navíc svezou i přímo na výstaviště: mezi olomouckým hlavním nádražím a stanicí Nová Ulice u výstaviště bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu akce pendlovat historický motoráček.

Vstupné na výstavu: 100 Kč – plnoplátci, 80 Kč – důchodci, studenti, 30 Kč – děti (6–15 let), 20 Kč školní výpravy (ZŠ a SŠ)  od 10 osob včetně pedagogického dozoru. 210 Kč – rodinné vstupné (2 + 1 až 4 děti), zdarma –  na průkaz ZTP a ZTP-P. 
Na hromadné objednávky vstupenek - od 20 ks (do 4. 4.) 20-ti procentní sleva. (lb)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.