čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kachnička karolínská je ozdobou zimoviště vodních ptáků

V Olomouci na řece Moravě se mezi zimujícími kachnami a labutěmi objevila exotická kachnička karolínská, která pochází ze Severní Ameriky. Podle ornitologů k nám zcela určitě nepřiletěla přes oceán, ale uletěla chovateli vodních ptáků.

Kachnička karolínská je mnohem menší než u nás běžná kachna divoká, měří pouze 48 cm a má rozpětí křídel 73 cm. Samice je, jako u všech kachen, zbarvena nenápadně. Samec je velmi pestrý, hlavu má výrazně černobílou se zelenavě lesklou péřovou ozdobou. Hruď má kaštanově hnědou s drobnými světlými skvrnami. Prohlédnout si jej můžete na video kanále Moravského ornitologického spolku: http://youtu.be/KmRbfNgDnw0 .

Kachničky karolínské hnízdí ve své domovině v dutinách stromů a to i vysoko nad zemí. Kachňata jsou krátce po vylíhnutí nucena vyskočit z dutiny, která může být i více než 10 metrů nad zemí.

U nás ve volné přírodě nemá velkou šanci na rozmnožení, protože většinou nenajde vhodnou partnerku svého druhu. Samec kachničky karolínské si proto v Olomouci našel za partnerku samici kachny divoké, kterou následuje na každém kroku.

Autor: Jiří Šafránek
Foto: Jiří Šafránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.