pátek 29. března 2024 Taťána

Kohoutková voda pomáhá zachraňovat prales v Kamerunu

Nezisková organizace Kedjom-Kekuz.s. již třetím rokem pořádá akci s názvem Voda pro Kamerun. Pod heslem "Litr za dvacku, dvacka za strom" od 22.3. 2015 vybírají kavárny a restaurace zapojené do projektu po dva týdny peníze za kohoutkovou vodu. Tyto prostředky jsou pak použity pro vysázení stromů v kamerunské oblasti BamendaHighlands, kde Kedjom-Keku provozuje školu.

Česká nezisková organizace Kedjom-Keku (v překladu "lidé z lesa") vede aktivity na záchranu mlžného lesa ve stejnojmenné oblasti Kamerunu již od roku 2010. Lokalita v horské oblasti patří díky zbytkům původního lesa mezi třicet míst s nejvyšší biodiverzitou na planetě, kterým se říká biodiversity hotspots. V uplynulých měsících se navíc v oblasti podařilo prokázat výskyt vzácného šimpanze, který zde byl naposledy spatřen před čtrnácti lety.

Akce Voda pro Kamerun začíná 22. Března a uskuteční se v desítkách kaváren a restaurací v České republice už potřetí. V průběhu předešlých dvou let se podařilo nastřádat prostředky na vysázení necelých deseti tisíc stromů. Za každou vybranou dvacetikorunu vysadí dobrovolníci Kedjom-Keku v Kamerunu nový strom na záchranu šimpanzího habitatu.
Prales je poslední výspou populace vzácného šimpanze

"Nikdy jsme nebyli tak blízko k záchraně horských mlžných lesův pohoří BamendaHighlands. Před pěti lety, když jsem společně s přáteli Kedjom-Keku zakládal, jsem pochopitelně věřil v náš úspěch. Od té doby jsem sice ani jednou nezapochyboval, že se nám les podaří zachránit. Ale teď už jsem si jistý na více než na sto procent. Šimpanzi i ostatní bohatá fauna a flora najdou klid prosvůj život a růst a naše mise bude brzy splněna. Coz ovšem neznamená, že nás pak už nečeká žádná práce. Les je hodně zdevastovaný, a proto se snažíme o jeho obnovu," uvedl předseda Kedjom-Keku Martin Mikeš.

Organizace komunikuje i s kamerunskými úřady a zdá se, že díky jejich vstřícnému přístupu se podaří založit v oblasti Kedjom-keku přírodní rezervaci.

"Do konce letošního roku se chystáme otevřít rezervaci, která bude chránit nejen nejohroženější poddruh šimpanze Pan troglodytelellioti a jeho poslední žijící rodinu na území Bamenda Highlands v Kamerunu, ale také desítky až stovky kriticky ohrožených živočichů a rostlin a hlavně jednu z nejdůležitějších zásobáren vody v západní Africe," popisuje plány do budoucna Mikeš.

Patronkou akce je již tradičně herečka Klára Issová. Vodu pro Kamerun podporuje například i liberecká zoologická zahrada a hlavním partnerem je Česká koalice pro ochranu biodiverzitu (CCBC - Czech Coalitionfor Biodiversity Conservation).

Autor / zdroj: Igor Dostál
Více informací najdete na http://www.kedjom-keku.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.