pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Králem olomouckého majálesu se stane výtvarník Jaromír Švejdík

Králem olomouckého majálesu se v dnes stane zpěvák, skladatel, kytarista a výtvarník Jaromír Švejdík. Jméno nového panovníka zveřejnili pořadatelé dnes. Král bude korunován na Horním náměstí a rikša jej poté převeze do centra oslav na Korunní pevnůstce. Švejdíka, předního českého autora komiksů, si studenti zvolili za krále svých oslav proto, že letošní majáles v Olomouci je inspirován právě komiksem.

dnes řekl mluvčí Univerzity Palackého Radek Palaščák.

"Jsme rádi, že komiksový majáles bude mít za krále jednoho z předních českých autorů komiksu. Navíc jde o jesenického patriota, jehož život a tvorba jsou neodmyslitelně spjaty s naším krajem," uvedl koordinátor oslav Ondřej Martínek.
   

Jaromír Švejdík je známý také pod pseudonymem Jaromír 99. Už 25 let zpívá v jesenické kapele Priessnitz. Spolu s Jaroslavem Rudišem je autorem komiksu Alois Nebel a spolupracoval i na stejnojmenném filmu, k němuž složil i známou píseň Půlnoční, kterou nazpíval Václav Neckář. Je také autorem vizuálních materiálů k filmům Jedna ruka netleská, Samotáři, Děti Duny nebo Grandhotel. Je autorem komiksu Bomber.
   

V duchu komiksů se ponese celý letošní majáles, který v úterý oživí olomoucké ulice. Pořadatelé chtěli tímto tématem navázat na velkou výstavu Káji Saudka v Olomouci. Téma komiksů se bude odrážet i na majálesovém průvodu a v soutěžích. Vyhlášeno je například klání o nejlepší komiks na téma Superstudent či nejlepší komiksovou masku v průvodu. Chystá se "superhrdinská akademie". Každá z osmi fakult univerzity připravila disciplínu, v níž budou moci zájemci prokázat své superschopnosti.
   

Korunu král převezme z rukou loňského krále majálesu, prvního polistopadového rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba. Na trůně se před ním vystřídali například Allen Ginsberg, Josef Škvorecký či fotograf Jindřich Štreit.

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.