čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lidé na vánočních trzích v Olomouci utratí za punč miliony Kč

Několik milionů korun utratí lidé za punč na vánočních trzích v Olomouci, které každoročně navštíví tisíce obyvatel města i turistů z Česka a zahraničí. Více než desítka stánků v předvánočním období prodá zhruba 60.000 až 80.000 litrů punče, řekl dnes Pavel Spálený z obecně prospěšné společnosti Kulturní Olomouc, která vánoční trhy v centru Olomouce pořádá pátým rokem.

Spálený s poukazem na výsledky dobročinné sbírky, na kterou v předchozích dvou letech šla část tržeb z prodeje punče, odhadl, že lidé u stánků na Horním a Dolním náměstí v centru Olomouce v listopadu a prosinci vypijí 250.000 až 300.000 pohárků s punčem. Jeden stojí zpravidla 30 korun, takže útraty návštěvníků za punč se za dva měsíce mohou vyšplhat až na devět milionů korun.
   

Podle primátorova náměstka Pavla Urbáška (ČSSD) jsou olomoucké punče vyhlášenou specialitou daleko za hranicemi města i Česka. "Ona světová proslulost je už jen opravdu malá nadsázka, vždyť v roce 2013 adventní Olomouc navštívily tisíce turistů z Německa, Slovenska, Rakouska, Španělska či třeba z Jižní Koreje," podotkl Urbášek, podle kterého se letos do předvánoční Olomouce chystají výpravy turistů hlavně z Německa a Rakouska.
   

Vánoční trhy budou zahájeny v neděli rozsvícením vánočního stromu na Horním náměstí. V centru Olomouce bude 118 stánků, z toho 29 řemeslných a 15 stánků s punčem. Součástí trhů je mobilní ledová plocha na Dolním náměstí, která bude v provozu do konce roku. Lidé na ní mohou bruslit zdarma.
   

Vánoční trhy doprovodí kulturní program. Na Horním náměstí vystoupí například hudební skupina Františka Nedvěda, Petra Spáleného, Pavla Dobeše, Kamelot či Burma Jones. "Celkové náklady na kulturní program jsou 1,5 milionu korun," podotkl Spálený.
   

Obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc příjmy z pronájmů stánků investuje do dalších ročníků vánočních trhů, například do kulturního programu, nového osvětlení či ledové plochy.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.