Mláďata vzácného lva berberského z olomoucké zoo slavila rok

 
středa, 13. srpna 2014, 14:36

11. srpna jim byl přesně rok. Když se narodili, tak ještě nikdo netušil, že budou jediní berberští lvi, které svět v roce 2013 přivítá. Dnes jim pavilon šelem spolu s jejich ošetřovateli připravil narozeninový dárek. „Pro Terryho a Bastyho jsme vyrobili papírového rejnoka. Jsme zvědaví, jak si s ním poradí a zda se při prvním „lovu“ projeví i jejich odlišná povaha. Basty je totiž mnohem víc průbojnější než Terry ,“ dodává ošetřovatelka Dana Reisigová.

CHOV V ZOO OLOMOUC
Šimon (*2005 Olomouc) a Lilly (*2007 Belfast) tvoří současný chovný pár.  Lví máma Lilly vyrůstala v péči člověka a psí feny plemene Akity Inu. I přes tuto skutečnost se dokázala vzorně postarat o své potomky už třikrát. Zoo Olomouc má doslova „lví“ podíl na zachování populace tohoto poddruhu lva. Prozatím zůstává jedinou zahradou v ČR, v níž se tito lvi rozmnožují. Od roku 1995 se zde díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí narodilo celkem 19 mláďat. Celkový aktuální počet lvů berberských v olomoucké zoo čítá 4 jedince. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovného páru však přinesl až rok 1993 a v něm lvice Zana a samec Vilém.

VOLNÁ PŘÍRODA, CHOV V RÁMCI EVROPY
Dříve obývali oblast celé severní Afriky. S jejich vyhubením započali už staří Egypťané a v jejich činnosti pokračovali i Římané, kteří lvi odchytávali a používali je k bojovým hrám s gladiátory. Pouze 9 kůží, 1 kostra a několik lebek z berberských lvů jsou zachovány dnes v muzeích. Od 1/2 20. st. je tento poddruh lva považován za v přírodě vyhynulého. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o jejich chovu ve lvinci marockého krále. Ten ve svém soukromém lvinci choval poslední potomky berberských lvů. Z něj se pak rozšířili do jiných zoo. Lvi berberští se dnes chovají v 15 zoo v Evropě a ve 2 v Asii. Jejich celková populace čítá 77 jedinců. Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné.

OBECNÉ INFORMACE
Místem posledního přírodního výskytu lva berberského byly nehostinné oblasti pohoří Atlas v severní Africe. Tmavá, bohatá hříva, pokrývající i lopatky, která se táhne až daleko na břicho, delší hustá srst, to vše náleží lvům berberským, kteří patřili s hmotností samců až 270 kg k největším poddruhům. Na rozdíl od jiných poddruhů lvů berberští lvi žili spíše samotářsky nebo v párech. Kořist u lvů berberských tvořily především paovce, jeleni, gazely a někdy i domácí zvířata, čímž si oblibu u domorodého obyvatelstva rozhodně nezasloužili.

 
 

Komentáře

 

Nejčtenější

  • Policie vyhlásila pátrání po kriminálníkovi...

  • Na tř. Míru srazil řidič svým autem...

  • Na Horním náměstí stál strom, na kterém...