středa 24. dubna 2024 Jiří

Na střední Moravě přibude z evropských peněz 40 km cyklostezek

Na střední Moravě přibude dalších 40 kilometrů cyklostezek vybudovaných z evropských dotací. Povedou například dalšími ulicemi Olomouce, mezi Šumperkem a Dolními Studénkami nebo z Bohuňovic do Štarnova. V sousedním Zlínském kraji síť stezek rozšíří například trasa vedoucí od zlínské zoo do Lukova. Dnes to řekla mluvčí Úřadu Regionální rady Střední Morava Michaela Linhartová.

"Střední Morava v posledních letech zažívá velký rozmach cyklistiky. Města a obce totiž v maximální možné míře využily peníze vyčleněné v ROP Střední Morava na budování nových cyklostezek. Aktuálně již cyklisté mohou využívat 122 kilometrů nových stezek a dalších více než 40 kilometrů přibude v nejbližších týdnech," uvedla Linhartová.
   

Například v červnu se cyklisté projedou po novém úseku dálkové mezinárodní cyklostezky Moravská cyklotrasa. Nová část vzniká v olomoucké městské části Povel a povede Velkomoravskou, Schweitzerovou a Slavonínskou ulicí. "Celkem již byla v Olomouckém kraji z ROP Střední Morava podpořena výstavba šesti úseků Moravské cyklotrasy, které dohromady měří více než 12 kilometrů. Aktuálně budovaná část je dlouhá téměř 1,5 kilometru," uvedla mluvčí úřadu.
  

Nová stezka vyrůstá také podél frekventované silnice mezi Šumperkem a Dolními Studénkami. Na tříkilometrový úsek stezky by měla navázat další cyklostezka mezi Dolními Studénkami a Sudkovem, která se začala nyní stavět. V Bohuňovicích dokončují výstavbu cyklostezky vedoucí do Štarnova.

"Jakmile bude tento pětikilometrový úsek mezi oběma obcemi uveden do provozu, dočkají se cyklisté jedoucí mezi Šternberkem a Olomoucí souvislé trasy o délce přibližně 20 kilometrů," dodala Linhartová.

Z ROP Střední Morava byly v programovém období 2007 až 2013 na výstavbu cyklostezek schváleny dotace ve výši přes 800 milionů korun. Do konce roku 2015, kdy musejí být všechny projekty ukončeny, bude na území Olomouckého a Zlínského kraje vybudováno 181 kilometrů cyklostezek financovaných z ROP.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.