pátek 29. března 2024 Taťána

Netradiční výstava mapuje historii komunálních služeb v Olomouci

Historii komunálních služeb od středověku až do současnosti mapuje výstava nazvaná Kam s tím?, která bude ve čtvrtek zahájena ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Netradiční výstava návštěvníky seznámí s hygienickými poměry v Olomouci, jejíž ulice dříve místo romantického zákoutí připomínaly jednu velkou stoku a smetiště. Expozice je připravena k 55. výročí založení Technických služeb města Olomouce (TSMO). Výstava potrvá do 2. listopadu.

Martin Zdražil z muzea dnes novinářům řekl, že výstavu tvoří především dobové dokumenty a fotografie, které se týkají komunálních služeb, mezi které patří kromě svozu odpadu také například péče o zeleň, komunikace či veřejné osvětlení. Předmětů je na chystané výstavě k vidění méně. Součástí expozice bude například torzo záchodového prkénka ze 14. století, část dřevěného potrubí, lampy z 19. a 20. století i moderní typy osvětlení a nádob na odpad. "Odpadky přece jenom nepatří mezi věci, které by byly uchovávány," uvedl Zdražil, podle kterého tematika odpadů a komunálních služeb není příliš probádána. "Překvapilo nás proto, kolik materiálů se nám v relativně krátké době podařilo nalézt," podotkl.
   

Podle ředitele muzea Břetislava Holáska ve středověké Olomouci panovaly velmi neutěšené hygienické podmínky. V úzkých uličkách města i na dvorcíchm se hromadily odpadky všeho druhu a na hnojištích za domy stávaly nevábné latríny. Lidé doma používali nočníky, jejichž obsah vylévali z oken na ulici. Zejména muži si až do 19. století vůbec nelámali hlavu s močením na veřejných místech.
   

Odklízení smetí z ulic a čištění jímek s fekáliemi měl ve středověku v Olomouci na starost městský kat. "Byla to pro nás nová a překvapivá informace," řekl ředitel TSMO Miroslav Petřík. Odpadky se vyvážely za městské hradby nebo házely do řeky Moravy, takže Olomouc zasáhlo několik morových ran. Hygienické poměry se zlepšily až na přelomu 19. a 20. století, kdy byly zbourány městské hradby a byl vybudován ústřední hřbitov a nemocnice na Tabulovém vrchu. V nové obytné zástavbě se staly standardem koupelny a splachovací toalety.
   

"Je určitě užitečné připomenout si obrovský civilizační skok, který je spojen se zajišťování moderních komunálních služeb oproti dobám městského kata," řekl Petřík, podle kterého nyní svoz odpadu a péči o veřejné komunikace, zeleň a osvětlení ve stotisícové Olomouci zajišťuje 300 lidí. Ve městě je rozmístěno 13.000 kontejnerů a popelnic na směsný odpad a 9000 nádob na tříděný odpad.
 

Organizátoři výstavy Kam s tím? připravili publikaci Sloužíme městu, které je zaměřena na historii TSMO. V září bude v muzeu také koncert Jaroslava Hutky a dražba fotografií k výstavě, jejíž výtěžek bude věnován Středisku SOS pro vzájemnou pomoc občanů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.