čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Nové vedení UP se pokusí vyřešit žalobu absolventa mimosoudně

Mimosoudní cestou se pokusí vyřešit nové vedení Univerzity Palackého v Olomouci správní žalobu, kterou na bývalého rektora podal absolvent práv Petr Sojka. Nový šéf univerzity přitom nevyloučil, že školu může tato dohoda stát i nějaké peníze. Sojka podal loni na podzim žalobu kvůli údajnému nezákonnému zrušení jeho přijetí k doktorskému studiu na fakultě. Po škole navíc žádá náhradu škody. Žaloba nyní leží u ostravského krajského soudu. Absolvent dnes ČTK řekl, že by mimosoudní cestu přivítal.

"Chtěl bych případ Sojka řešit v průběhu 14 dnů, chci se sejít se stranami sporu. Rád bych se vyhnul soudnímu projednávání této pře, která má do jisté míry i osobní rovinu," řekl dnes na dotaz ČTK nový rektor univerzity Jaroslav Miller. Podotkl, že pokud se škole podaří vyhnout soudu, bude muset počítat s tím, že ji to může stát peníze. "Budu se snažit s Petrem Sojkou dohodnout na přijatelném kompromisu na obě strany. Jestli to bude finanční vyrovnání, nejsem nyní schopen říci," dodal rektor.
   

Jádrem sporu mezi studentem a školou je rozhodnutí právnické fakulty ohledně jeho přijetí k doktorskému studiu. Sojka na začátku července obdržel rozhodnutí děkanky o svém přijetí. Následně mu došlo rozhodnutí rektora, který toto rozhodnutí zrušil. Děkanka se brání tím, že přijat nikdy nebyl, šlo jen o administrativní chybu na studijním oddělení. Jeho studium jí prý nedoporučila ani přijímací komise, pro jeho zvolené téma neměla fakulta školitele. Tehdejší rektor Miroslav Mašláň pochybení odmítl s tím, že se snažil napravit administrativní chybu.
   

Sojka řekl, že by i on mimosoudní řešení sporu přivítal. "Chtěl bych vyjádřit očekávání, že spor bude vyřešen dříve než rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě. Bude však zároveň záležet na jednáních, která s panem rektorem povedeme a současně na mantinelech té dohody," uvedl Sojka. Trvá přitom na nápravě podle něj vadného rozhodnutí bývalého rektora, které je z jeho pohledu nicotné a nezákonné.
   

Absolvent právnické fakulty se po správní žalobě na rektora rozhodl žádat po škole také náhradu za škodu, která mu údajně vznikla. Tvrdí, že změnou rozhodnutí vedení fakulty a univerzity byl poškozen na pověsti a přišel o lukrativní zaměstnání. Svou újmu už dříve vyčíslil na 200.000 až 300.000 korun. Dnes řekl, že na náhradě trvá. "Správní rovina případu musela být řešena přednostně vzhledem k promlčecím lhůtám. Ohledně náhrady škody je ještě poměrně dost času," doplnil Sojka. 
   

Při zveřejnění sporu mezi školou a studentem se mluvilo i o tom, že rozhodnutí tehdejšího rektora souviselo se Sojkovým působením v akademickém senátu a s tehdy blížícími se rektorskými volbami. Sojka tvrdil, že byl v senátu hlasitým kritikem. Mašláň však jakékoliv osobní spory odmítl.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.