čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Odstartovala akce Ukliďme Česko, zapojily se i olomoucké městské instituce

Město prochází jarní očistou. V rámci akce Ukliďme Česko se do ní zapojily Technické služby města Olomouce a v sobotu 18. dubna se k nim přidají ještě dobrovolníci. Druhý ročník celostátní akce pomůže na celkem 750 místech České republiky.

Olomoucké Technické služby se ve spolupráci s odborem životního prostředí magistrátu připojily k akci Ukliďme Česko formou tzv. firemního úklidu. „Podařilo se sesbírat na dvě tuny pneumatik a další kontejner zaplnil odpad, který tvořily převážně plasty,“ popsal úspěch akce, kdy jarní očistou prošla lokalita bývalého Neoralova rybníku v Olomouci," řekl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Kromě úklidu samotného se technické služby snaží každoročně také maximálně podpořit i další dobrovolnické akce, kterých i v Olomouci každoročně přibývá. „Hlásí se organizace a sdružení, jako skauti, nebo členové České rybářského svazu, kteří chtějí pomoci s úklidem především v okrajových částech města, jež bývají také rekreačně využívány,“ vysvětlil ředitel TSMO. Technické služby města Olomouce proto při těchto akcích pomáhají se zajištěním odvozu nasbíraného odpadu, poskytují také rukavice či potřebné pytle na sesbíraný odpad. V poslední době tak očistou ve spolupráci dobrovolníků a pracovníků technických služeb prošlo například okolí u přírodního koupaliště Poděbrady, Chomoutovského jezera, Neředínského rybníčku nebo prostor kolem Lanového centra Proud.

Technické služby však kromě podpory dobrovolníků odstartovaly také očistu Olomouce po zimním období. Čištěním a údržbou musí projít zhruba 352 kilometrů chodníků a 287 kilometrů vozovek města. Do ulic denně vyráží technika i pracovníci technických služeb. „Jde o ruční i strojové čištění, kdy především z vozovek musíme odstranit štěrk a drť ze zimní údržby. Poté přijde postupně na řadu také komplexní úklid v jednotlivých městských čtvrtích, kterým je blokové čištění,“ doplnil provozní náměstek technických služeb Jiří Fryc.

V rámci akce Ukliďme Česko si v Olomouci vzali očistu na starost místní Junáci. V sobotu 18. dubna se pustí do úklidu okolí Chválkovické cyklostezky. "Uklidíme skládky a odpadky podél bruslařské trasy až k vodárně a jezírkům,“ uvedla Jiřina Sehrigová z olomouckého Junáku.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.