pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc investuje další miliony do revitalizace sídliště Povel

Olomoucká radnice chce investovat dalších 16 milionů korun do stavebních úprav lidnatého sídliště Povel, které propojí dvě hlavní ulice. Dnes to sdělilo vedení města. V předchozích letech si náročná modernizace sídliště Povel vyžádala již 90 milionů korun. Značnou část nákladů pokryla dotace z evropských fondů a podobně tomu bude i při nyní plánovaných úpravách.

Stavební práce na propojení ulic Jánského a Heyrovského plánuje radnice zahájit v dubnu a ukončit v listopadu. "Zjednodušeně řečeno má být vybudována spojovací komunikace mezi těmito ulicemi a parkovacími stáními," uvedl náměstek primátora Jaromír Czmero (ČSSD). Propojení obou ulic doporučili autoři studie zaměřené na revitalizaci sídliště. "Rozhodli jsme proto, že doporučíme zastupitelstvu města zařazení této akce do plánu investic na rok 2015. Náklady na akci představují zhruba 15,5 milionu korun, přičemž předpokládaná dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava byla vyčíslena na 9,6 milionu korun," podotkl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

První část modernizace sídliště, která si vyžádala 54 milionů korun, byla dokončena v roce 2012. O rok později město do druhé etapy s pomocí evropských dotací investovalo 32 milionů korun. Opraveny byly na sídlišti Povel komunikace, chodníky a parkovací i kontejnerová stání a byla vysazena zeleň. Součástí úprav bylo i vybudování dětského hřiště. Miliony korun do oprav sídlišť investují i jiné radnice, například v Přerově či Prostějově. Přerov nyní chystá opravu panelového sídliště Trávník, které bylo postaveno v 70. letech minulého století a zahrnuje čtyři desítky panelových domů s téměř 1300 byty. Obdobná oprava jiného sídliště v Přerově-Předmostí stála 80 milionů korun, přičemž polovinu nákladů pokryla dotace.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.