čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouc má nový projekt miniknihoven, zamíří tam nepotřebné knihy

Zástupci olomoucké radnice se rozhodli v ulicích města a na veřejných prostranstvích zřídit takzvané miniknihovny. Zásobit je budou přímo obyvatelé města, kteří sem mohou odkládat staré nepotřebné knihy. Projekt startuje od září, město zároveň vyhlašuje sbírku použitých knih, informovali dnes pracovníci radnice.

Miniknihovny najdou lidé v ulicích či parcích a ve veřejných budovách. Půjde hlavně o frekventovaná místa. "Všude budou boxy či police, do kterých jednoduše odloží knihu, kterou chtějí poslat do oběhu a prodloužit jí tak život," uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. "Jinou si zase vezmou a zkrátí si tak chvíli při čekání na úřadě nebo při cestě MHD. Po přečtení knihu třeba na jiném místě vrátí," doplnil.
   

Boxy a police vyrobí město a postará se i o pravidelné doplňování knih. Knihy ale nebude nakupovat, v miniknihovnách se budou točit jen darované knihy. "Něco dá knihovna ze svých vyřazených fondů a zbytek sesbíráme mezi občany. Je to příležitost udělat si doma pořádek nebo příležitost pro to, udělat někomu radost," uvedl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.
   

Na projektu zaměřeném na veřejném sdílení knih spolupracuje město s knihovnou. "Často musíme vyřazovat knihy, pro které těžko hledáme další uplatnění, stejně jako musíme odmítat občany, kteří nám své starší knihy s důvěrou nabízejí. Novinka by nám pomohla, knihy by našly ještě své využití," uvedla ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková. 
   

Radnice v souvislosti s tímto projektem vyhlásila také sbírku knih. Lidé je mohou nosit do zdejšího informačního centra. Do miniknihoven bude přijímána pouze beletrie, tedy romány, detektivky, cestopisy či dětské čtení. Lidé budou moci také sami městu navrhnou místa, kde by miniknihovny mohly být umístěny. Radnice chystá odkaz na webu města a facebookový profil.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.