pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké mosty a lávky čekají opravy

Zprávu o stavu mostů a lávek ve vlastnictví města Olomouce včera projednala městská rada. „Jedná se o starší mostní objekty, na jejichž rekonstrukci je už zpracována projektová dokumentace a jsou tak připraveny k realizaci,“ vysvětlil primátor Olomouce Antonín Staněk.

Pro opravy havarijních stavů mostů, lávek a podchodů je v letošním rozpočtu vyčleněno 7,7 milionu korun. Tato částka byla schválena na opravu lávky pro pěší přes řeku Moravu u Klášterního Hradiska, lávky pro pěší z ulice Michalské stromořadí ke Korunní pevnůstce, mostu přes potok Stouska v Topolanech a mostu přes Hamerský náhon v ulici Sladkovského v Holici.

Původně se předpokládalo, že oprava těchto mostů bude stát 7,7 milionu korun. Po zpracování projektových dokumentací k uvedeným opravám se ale předpokládané náklady snížily na 5,7 milionu korun. Odboru dopravy tak zbývá rezerva ve výši 2 miliony korun, reálné náklady se ukáží až po vysoutěžení jednotlivých zakázek. „Případné zbylé prostředky město použije na nezbytné opravy mostních objektů přes Mlýnský potok v ulici Jarmily Glazarové, Pod jezem z ulice Martinova a Nad jezem,“ doplnil primátor Staněk. Také v těchto případech se jedná o havarijní stavy a je nutné provést nezbytné opravy.

Podkladem pro návrh řešení havarijního stavu jsou Záznamy z prohlídek mostních objektů, zpracovaných autorizovaným inženýrem pro obor Mosty a inženýrské objekty.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.