úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucký kraj ohrožuje od včerejšího dne smog

Olomoucký kraj ohrožuje od včerejška smog. V Přerově jsou stále až čtyřnásobně překročeny denní limity polétavého prachu. Aktuální hodnoty ale již klesají. Imisní limit pro polétavý prach je překročen také v Prostějově a v Olomouci.

Hodnoty tam dosahují až trojnásobku mezní hranice. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"V Přerově jsou nyní čtyřiadvacetihodinové limity na 193 mikrogramech, hodinové limity jsou nyní na 85 mikrogramech. Během noci hodinové hodnoty koncentrací již klesaly, přesto 24 hodinový průměr hodnot se drží až na 193 mikrogramech, což je čtyřnásobné překročení limitů," řekl dnes  Petr Drobek z ostravského pracoviště ČHMÚ.

Mírné zlepšení situace se projevuje také v ostatních městech Olomouckého kraje. V Prostějově se denní koncentrace polétavého prachu nyní pohybují na 160 mikrogramech, aktuální hodnoty jsou na 141 mikrogramech. V Olomouci čtyřiadvacetihodinová koncentrace klesla na 142 mikrogramů, aktuální hodnoty jsou na 120 mikrogramech. Limit je 50 mikrogramů. "Trend hodinových koncentrací je klesající, čtyřiadvacetihodinové koncentrace ale tak rychle klesat nebudou. Smogová situace tak potrvá i během dneška, nepředpokládáme změnu," doplnil Drobek.

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové kvůli prachu v Olomouckém i Zlínském kraji ve čtvrtek odpoledne a pozdě večer i v části
Moravskoslezského kraje. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu na některých stanicích totiž překročily dva dny po sobě prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Malé děti, starší lidé a nemocní s chronickými dýchacími potížemi či srdečným onemocněním by se proto měli při pobytu venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže. Řidiče meteorologové žádají, aby pokud možno nevyjížděli.

Na špatné ovzduší upozornil obyvatele přerovský magistrát již ve středu prostřednictvím SMS zpráv i informací na webu www.prerov.eu. Město lidem také doporučuje, aby omezili používání osobních automobilů a nespalovali odpady ani nekvalitní paliva.

Se špatným ovzduším se Přerov potýká dlouhodobě. Na vině je i zdejší přetížená doprava. Zdejší nové vedení radnice chce prosadit během volebního období zavedení autobusové dopravy zdarma v období smogové situace. Deklaruje to ve svém programovém prohlášení.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.