pátek 29. března 2024 Taťána

Organizátoři Olomouce bez hazardu dodali chybějící podpisy

Petici za zákaz heren podepsalo bezmála 9000 obyvatel Olomouce, radniční úředníci ale podle Štědré po důkladné kontrole 1056 podpisů vyřadili, takže k zákonem požadovanému množství chybí 325 podpisů. "Vyřazeno bylo 110 podpisů pro duplicitu či dokonce triplicitu a 320 osob z důvodu, že nesplňují podmínku trvalého bydliště v Olomouci. Dalších 611 osob nebylo možné vůbec ztotožnit, protože údaje byly zcela nečitelné či nepravdivé, a 15 podpisů patřilo osobám nezletilým," uvedla Štědrá.

Zmocněnec petičního výboru iniciativy Olomouc bez hazardu Michal Krejčí  řekl, že organizátoři odpoledne na radnici přinesli archy s 350 novými podpisy. Podle člena petičního výboru Pavla Bednaříka počet vyřazených podpisů není příliš vysoký. "Na sběru se podílelo 50 lidí, takže chyba se stát mohla. Když se referendum organizovalo v Brně, tak bylo vyřazeno přibližně 8000 ze zhruba 20.000 podpisů," podotkl.
   

Poté, co zmocněnec radnici dodal nové přílohy s podpisy, může být znovu zahájena jejich kontrola. "Na základě těchto kontrol pak dostane všechny zpracované podklady městská rada, aby mohla návrh předložit zastupitelstvu," uvedla Štědrá. Kontrola petičních archů se zhruba 9000 podpisy úředníkům radnice trvala několik dní. "O tom, že se jedná o organizačně náročnou záležitost, svědčí fakt, že kontrolu provádělo osmnáct zaměstnanců magistrátu, a to i po pracovní době a během víkendů," řekl tajemník magistrátu Jan Večeř.
   

Zástupci občanské iniciativy Olomouc bez hazardu pomocí petice požadují, aby se lidové hlasování odehrálo během podzimních komunálních voleb. Kampaň Olomouc bez hazardu běžela od konce dubna do konce července, petiční stánek začal fungovat v polovině května. Sběr podpisů podle iniciátorů byl poměrně snadný, lidé jejich stánek prý sami vyhledávali.
   

Zástupci iniciativy argumentují tím, že hazard představuje pro společnost velkou finanční zátěž a je spojen mimo jiné s kriminalitou. Podle loni schválené vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina heren. Nové kasino by naopak mělo vzniknout v budově bývalého divadla v Hodolanech, od města ji za 20 milionů korun koupila firma Endl+K. Podobné zařízení bylo nedávno otevřeno v obchodním komplexu Galerie Šantovka. Počet heren v Olomouci klesne z původních 113 míst na 57 adres. Iniciátoři petice tvrdí, že je to stále vysoké číslo. Podle zástupců radnice by však město úplným zákazem přišlo o značnou část příjmů, které putují do kultury či sportu. Loni mělo město z hazardu výnos 110 milionů Kč.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.