středa 24. dubna 2024 Jiří

Pochod rodičů chce ukázat, co je to zdravé nošení dětí

V sobotu 9.8.2014 se v Olomouci koná pochod rodičů s dětmi z Facebookové skupiny Nosíme děti, která sdružuje rodiče se společným zájmem nosit své děti v šátku nebo ergonomickém nosítku. Ve 14,00 hod se setkají na vlakovém nádraží v Olomouci a svoji procházku povedou přes centrum města i další části. Akce je pojata jako ukázka či inspirace zdravého nošení dětí pro jiné rodiče.

Po shromáždění na vlakovém nádraží skupina vyrazí po Masarykově ulici do centra (Horní Náměstí) a odtud budou pokračovat Pavelčákovou ke Floře, projdou si Smetanovy Sady a v závislosti na počasí poté přes Tržnici zakotví v některé z cukráren v centru města, nebo když počasí dovolí, bude uspořádán piknik v Bezručových Sadech, odkud pak podle nálady zamíří zpět k vlakovému nádraží.  Celá akce je koncipována v přátelském duchu a její body jsou na domluvě účastníků, kteří se mohou k procházce kdykoliv připojit.

"Celou akci považujeme spíš za příjemnou procházku a taky ukázku nebo inspiraci pro jiné rodiče, kterým neváháme poradit nebo něco v praxi ukázat. Nemáme tedy žádný pevný program ohledně zastávek nebo občerstvení. Pochod se bude konat za každého počasí." řekla organizátorka akce Alexandra Conearic.

Před několika dny uspořádala severomoravská část této skupiny Nosíme děti pochod Opavou, čímž se snažila ukázat široké veřejnosti, že fenomén zdravého nošení je u nás čím dál rozšířenější a víc a víc rodičů tíhne k této alternativě kočárků. Většina vědomě i instinktivně tíhne k trendům jednoho ze směrů výchovy dětí - tzv. kontaktního rodičovství. Bohužel ani kontaktní rodičovství, ani zdravé nošení dětí není u veřejnosti příliš známo a především starší generace vytváří na jejich účet spoustu mýtů a lží.

Lidé si často pojem zdravé nošení dětí pletou s nošením dětí v klokánkách nebo tzv. krosnách. Tyto způsoby však zdravému nošení neodpovídají.

"Právě pro popularizaci nošení a ukázku, jak snadné je vyzkoušet ve výchově i něco jiného než metody "studeného odchovu" našich maminek nebo babiček,  jsme se rozhodli zorganizovat podobný pochod i u nás." doplnila Alexandra Conearic.

Jedním z důvodů, proč tyto akce poslední dobou vznikají, je skutečnost, že nošení dětí je veřejností často vnímáno špatně a jako nepřirozený způsob výchovy dětí. Média ukazují zkreslené informace, zaměňují nezdravé způsoby se zdravými (klokanky versus ergonomická nosítka) a odrazují od nošení poplašnými zprávami.

Spousta rodičů, kteří tíhnou ke kontaktnímu rodičovství, se nechá ovládnout zastaralými metodami výchovy jen proto, že nejsou dostatečně informováni. Některé maminky objeví kouzlo šátkování až při druhém nebo třetím dítěti a dlouhá léta si vyčítají, o co přišly ve vztahu se staršími potomky.

Více informací se můžete dozvědět po přidání se do Facebookové skupiny Nosíme děti.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.