středa 24. dubna 2024 Jiří

Primátor Major: O lampách ještě není rozhodnuto!

Olomoučtí radní se zatím nerozhodli, jaké lampy budou nadále osvětlovat Horní náměstí v historickém centru Olomouce. Primátor Martin Major (ODS) dnes připustil, že instalovány by nakonec mohly být i lampy, které v 90. letech neúspěšně navrhli autoři projektu rekonstrukce Horního náměstí. Primátor se ale současně vymezil vůči nátlaku, který údajně cítí od některých účastníků řízení.

Radnice dosud prosazovala nová pouliční svítidla společnosti Philips Urbanstar, která se však nezamlouvají památkářům. Nové lampy chce město na Horním náměstí instalovat do konce léta.   
Primátor Martin Major (ODS) novinářům řekl, že při rozhodování o výběru lamp by radním měla pomoci zkouška jejich svítivosti, kterou radnice naplánovala na čtvrteční večer. Zástupci radnice a odborníci na Horním náměstí porovnají svítivost nynějších lamp Thorn a svítidel Philips, které od loňska stojí na sousedním Dolním náměstí.  "Pokud uvidíme, že tato varianta (Philips) poskytuje dostatečný světelný komfort a že je důstojná Horního náměstí, tak bychom rádi s touto variantou pokračovali. Pokud zjistíme, že lampy nesvítí, tak budeme hledat nová řešení a říkám dopředu, že není vyloučena ani varianta, kterou navrhoval pan architekt (Jan) Šépka (autor rekonstrukce náměstí)," uvedl Major. Světelná zkouška bude spočívat ve vypnutí dvou sloupů veřejného osvětlení Thorn a následném rozsvícení dvou sloupů typu Philips Urbanstar. Jak dodal primátor Major, navrhovaná podoba osvětlení nemá ambici stát dominantním prvkem nejlepšího veřejného prostoru města uprostřed památkové rezervace. "Snažíme se najít co nejlepší možné technické řešení a estetické ztvárnění, nerad bych však byl kvůli tomu tlačen ke zdi kýmkoliv. Vnímám nebývale silný nátlak upřednostňující jedno z možných řešení osvětlení Horního náměstí,“ upozornil primátor.
Náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09) dnes podotkl, že radní by do testu svítivosti rádi zahrnuli i lampy původně navrhované v projektu rekonstrukce Horního náměstí. "Bohužel tato lampa zatím neexistuje," podotkl Vlach. Radnice má vedle instalace nových svítidel Philips v záloze také variantu rozšíření počtu stávajících 34 lamp Thorn o další čtyři, díky nimž by se intenzita světla v centru Olomouce měla zvýšit.   
Město se rozhodlo vyměnit veřejné osvětlení na Horním náměstí po 13 letech. Lampy Thorn, které byly na náměstí v historickém centru instalovány při jeho poslední rozsáhlé rekonstrukci, totiž neposkytují dostatečné osvětlení. Vášnivé debaty se o tom vedly hned po jejich zprovoznění v roce 2001.   
Záměr radnice instalovat lampy Philips se nelíbí Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) "Podle shromážděných důkazů se domníváme, že uvažovaná výměna (lamp) nepřinese zvýšený světelný komfort a znehodnocuje architektonické řešení, které vzešlo ze soutěže na úpravu Horního náměstí v roce 1995, jež byla opakovaně oceněna i v mezinárodním měřítku," řekl ČTK ředitel olomouckého pracoviště NPÚ František Chupík. Podle něho lampy Philips mají být umístěny v nevhodné části Horního náměstí a jejich světlo by rušilo pohled na radnici.   
S lampami Philips nesouhlasí ani autoři projektu rekonstrukce Horního náměstí, kteří už dříve navrhli vlastní lampy, jejichž instalaci dnes připustil primátor. Svítidla Philips by podle nich poškodila autorské dílo opravy náměstí a světelné podmínky by příliš nezlepšila.   
Za tři desítky lamp Thorn radnice před 13 lety zaplatila devět milionů korun. Slabé světlo na náměstí při zahájení zkušebního provozu v březnu 2001 oslepilo bezpečnostní kamery městské policie a radnice musela strážníkům pořídit nové.

 

 

bel/ČTK
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.