pátek 29. března 2024 Taťána

Radní chtějí povolit zimní předzahrádky v centru Olomouce

Olomoucká radnice chce letos majitelům restaurací a kaváren v historickém centru města poprvé umožnit otevření zimních předzahrádek, které zatím nepřipouští regulační plán městské památkové rezervace. Město zároveň připravuje manuál, s jehož pomocí by podnikatelé snadněji získali všechna potřebná povolení nutná ke zřízení letních předzahrádek. Venkovní posezení mají přispět k oživení centra města.

Náměstek primátora Jan Holpuch (ODS) dnes novinářům řekl, že radnice v poslední době eviduje rostoucí počet žádostí o povolení zimních předzahrádek v centru města. Regulační plán městské památkové rezervace z roku 2002 ale s venkovním posezením v zimním období nepočítá. "Všichni žadatelé o jejich zřízení od listopadu do konce března nejsou úspěšní," upozornil Holpuch. Připomněl, že v Olomouci už několik dní panuje jarní počasí, avšak restaurační zahrádky v historickém centru zatím nemohou být otevřeny.
   

O zimních zahrádkách budou radní jednat s památkáři. Podle Holpucha by v budoucnu mohly být v centru aspoň menší zimní předzahrádky s posezením a plynovými teplomety. "Pohled památkářů na pódiové předzahrádky, které jsou celoplošně zastřešeny a vytápěny, asi neprolomíme," podotkl Holpuch.
   

Kvůli zimním předzahrádkám bude muset být změněna i smlouva s provozovatelem vánočních trhů v centru Olomouce, která obsahuje konkurenční doložku omezující venkovní posezení před restauracemi a kavárnami. "My ani provozovatel vánočních trhů to nepokládáme za žádoucí. Dohodli jsme se proto, že smlouvu v tomto bodě zpřesníme, aby provozovatelé zavedených podniků neměli pocit, že jsou vánočními trhy omezeni," řekl Holpuch. Podle něho bude možná nutné upravit také vyhlášku zakazující konzumaci alkoholu na veřejnosti.
   

Zimní předzahrádky by podle Holpucha pomohly oživit centrum města mimo hlavní turistickou sezonu. "Trendy se posouvají i v tomto směru a musíme na ně reagovat. Věřím, že se nám nakonec podaří najít se všemi stranami, zejména památkáři, smysluplný kompromis," dodal. Návrh zásad pro instalaci zimního sezonního mobiliáře v centru Olomouce by měl být připraven v květnu.
   

Radnice zároveň připravuje návod, jak zřídit letní předzahrádku. "Proces schvalování předzahrádek je zbytečně složitý. Žadatelé narážejí na nepropustnou houšť norem," upozornil Holpuch. Zřizování restauračních zahrádek reguluje například zákon o pozemních komunikacích, státní památkové péči, stavební zákon, tržní řád či vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.
   

Radnice chce připravit srozumitelný návod, jak mají majitelé restaurací a kaváren při žádostech o povolení předzahrádky postupovat. "Vytýčí a jasně popíše podmínky, které je potřeba splnit. Při jeho přípravě hledáme inspirace také v zahraničí. Velmi dobře má tuto problematiku zpracovanou například Vídeň," řekl náměstek.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.