úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Radní chtějí zimní posezení v centru města

Radní města znovu otevřeli téma zimního posezení v městské památkové rezervaci. Instalaci mobiliáře před restauracemi v centru města i v zimním období totiž nyní usměrňuje platný Regulační plán městské památkové rezervace.

Potenciál, který však může přispět k oživení města i cestovního ruchu, spatřují radní také mimo letní sezónu, v zimním období. „Naší snahou je, umožnit lidem, pokud chtějí, posedět si v centru města také během zimních měsíců. Vzhledem k mírným zimám v posledních letech se nám množí žádosti provozovatelů na možnost zřízení venkovního posezení,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. 

Širší výklad regulativů závazné části Regulačního plánu MPR totiž podle radních zcela nevylučuje, aby v rámci podmíněné přípustnosti provozovatel po odklizení letní předzahrádky, příležitostně umísťoval před svou restaurací či kavárnou některé prvky mobiliáře určeného k venkovnímu posezení i v období mimo letní sezónu. Jedná se např. o vysoké konzumační stolky nebo i běžné stolky se židlemi či křesílky za podmínky jejich denního odklízení s vyloučením dalších prvků mobiliáře jako jsou pódia, ohrazení, či teplomety. „Nyní jde o to, jaké prvky mobiliáře určené pro období v zimních měsících bude možné umísťovat,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Návrh metodiky pro možnost instalace zimního sezónního mobiliáře v městské památkové rezervaci chtějí proto radní znovu projednat s památkáři. „Chceme se znovu pokusit o zajištění toho, aby bylo možné zimní předzahrádky v jasně definované podobě v budoucnu v centru města provozovat,“ doplnil primátor Antonín Staněk, který se bude jednání s památkáři účastnit. Restaurační předzahrádky jsou dosud povolovány  pouze v letní sezóně, a to od 1. dubna do 31. října.

Kavárna Trieste na Dolním náměstí, která bojuje s regulativy města, má předzahrádku po celý rok - stále plnou. Při její návštěvě můžete podepsat petici proti tomuto nařízení a nejednou zde potkáte policisty, kteří situaci neustále řeší. Lidé ale možnost posezení na zahrádce v teplých podzimních, zimních i jarních dnech vítají.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.