sobota 20. dubna 2024 Marcela

V babyboxu olomoucké nemocnice byl odložen zdravý chlapec

Do babyboxu v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci dnes někdo odložil novorozeného chlapce. Dítě je podle lékařů zdravé a je na novorozeneckém oddělení. Je to už šesté dítě, které bylo do tohoto zařízení v nemocnici odloženo od jeho zprovoznění v roce 2006. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse je chlapec 102. dítětem v Česku, které bylo nalezeno ve vyhřívané schránce. Naposledy to byla na začátku února holčička v ústecké nemocnici.

Novorozence do olomouckého babyboxu někdo odložil kolem 04:30. "Chlapec váží 3,9 kilogramu, měří 53 centimetrů a personál oddělení mu podle dnešních jmenin v kalendáři dal pracovní jméno Olda," uvedl mluvčí nemocnice. Na místě nebyly nalezeny žádné doklady nebo dokumenty, které by odkazovaly na jeho totožnost. Sociální oddělení nemocnice o nálezu chlapce
informovalo orgán sociálně právní ochrany dětí magistrátu a policii. "Magistrát se v takových případech stává opatrovníkem a žádá soud o rozhodnutí o dalším umístění dítěte," dodal Havrlant.
   

Nalezený novorozenec je šestým dítětem odloženým do babyboxu v areálu olomoucké fakultní nemocnice. V roce 2007 v něm nemocniční personál našel několik hodin starého chlapce, o rok později asi dvě hodiny starou holčičku, v listopadu roku 2011 asi rok a půl starého chlapce, na začátku září 2012 asi půlročního chlapce a naposledy před třemi měsíci čerstvě narozenou holčičku.
   

Babybox byl do Fakultní nemocnice v Olomouci instalován v roce 2006 jako třetí takové zařízení v ČR. V celém Olomouckém kraji fungují nyní čtyři babyboxy. Kromě Olomouce jsou umístěny i v areálu šumperské a přerovské nemocnice a od loňska i v prostějovské nemocnici. I přesto zdejší krajský soud začal nedávno projednávat případ ženy obžalované z vraždy novorozence.
Tragédie se stala loni v květnu v Novém Malíně na Šumpersku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.