pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci je vyhlášena veřejná sbírka ručníků pro bezdomovce

Olomoučané mohou pomoci místním bezdomovcům s hygienou. Středisko SOS pro vzájemnou pomoc občanů vyhlásilo v těchto dnech veřejnou sbírku ručníků. Poputují do denního centra olomoucké charity, kde se mohou lidé bez domova umýt. Sbírka potrvá celý červenec, řekl pracovník střediska Jan Kučera

Lidé mohou darovat bavlněné osušky, ale i nové či zánovní ručníky veškerých velikostí. Dary dostane nízkoprahové denní centrum Charity Olomouc, které poskytuje lidem bez přístřeší hygienické zázemí. "Čistý člověk si zachovává svoji důstojnost a okolí k němu přistupuje beze strachu z přenosu parazitů a infekcí. Sprchu denně využije šest až deset osob," uvedl Kučera. Lidé mohou ručníky a osušky přinášet do provozoven střediska SOS v Praskově a Rooseveltově ulici nebo je zaslat poštou.
   

V Olomouci žije podle odhadů odborníků kolem 650 bezdomovců, z toho přes 300 přímo na ulici. Bezplatnou materiální pomoc poskytuje olomoucké středisko lidem v nouzi od amnestie prezidenta Václava Havla, od ledna 1990. Podobnou veřejnou sbírku zorganizovalo středisko loni na podzim, kdy mohli lidé vzhledem k počasí darovat bezdomovcům spací pytle, teplé bundy a rukavice. Sbírka se setkala s velkým ohlasem. V minulosti středisko pořádalo sbírky přikrývek, ale i talířů či hrnků.
   

Středisko kromě humanitárních sbírek pomáhá i osamělým a sociálně znevýhodněným obyvatelům města. Bezdomovcům například každoročně připravuje štědrovečerní večeři a osamělým lidem rozdává vánoční balíčky.

zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.