pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci kvůli námraze nejezdí tramvaje, v ulicích jsou autobusy

Do ulic Olomouce dnes ráno kvůli námraze na trolejích nevyjely tramvaje. Dopravu cestujících zajistí náhradní autobusy, řekla dispečerka olomouckého dopravního podniku. V Olomouci už sice neprší, teploty se ale pohybují pod bodem mrazu, takže námraza se na trolejovém vedení stále drží.

Naopak v Přerově se většinu autobusových linek MHD podařilo i přes kalamitní stav obnovit. Kvůli kalamitě některé školy ve městě vyhlásily ředitelské volno.

Pracovníci Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) se od rána snaží zprovoznit aspoň tramvajovou trať z Nové Ulice přes tržnici na zastávku Fibichova u hlavního nádraží. "Námrazu likvidují ručně z plošiny. Bude to trvat ještě dlouho," řekla dnes mluvčí DPMO Martina Krčová. První tramvaje v Olomouci vyjedou zřejmě ještě dnes. Pokud se oteplí, tak návrat tramvají do ulic města bude rychlejší.

Výlukové jízdní řády náhradní autobusové dopravy v Olomouci mají podle dispečerky ve srovnání s tramvajovou dopravou delší intervaly. Lidé proto musejí počítat s tím, že jim cestování MHD zabere více času.

Námraza ochromila tramvajovou dopravu v Olomouci v pondělí odpoledne poté, co region zasáhl mrznoucí déšť. Tramvaje kvůli trolejím obaleným ledovou krustou zůstaly stát v ulicích města a některé v nich přečkaly i noc. Dopravní podnik už v pondělí zavedl náhradní autobusovou dopravu.

Ledovka zastavila dopravu také na mnoha místech v Přerově, situace se tam dnes podle dispečera Dopravní a logistické společnosti již zlepšila. "Většinu tras po Přerově se nám podařilo zprůjezdnit, nejhorší byly místní části. Zatím nejezdíme do Újezdce a na točnu k zemědělské škole, nedostaneme se tam kvůli popadaným stromům," řekl dnes ČTK dispečer.

Kvůli kluzkým silnicím měla v pondělí řada linek veliké zpoždění nebo některé trasy nebyly vůbec obsluhovány. Mnoho lidí se tak nemohla dostat domů, problémy byly především se spojením do okolních obcí a místních částí. I z tohoto důvodů dnes řada školáků raději zůstala doma. Například Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově na svých stránkách oznámilo, že z důvodu kalamitního a velmi nebezpečného stavu ve městě Přerově vyhlašuje ředitel na dnešní den mimořádné ředitelské volno.

Tramvajový provoz

Linka 1 – mimo každý třetí spoj zajištěna náhradní doprava na všech spojích

Linka 2 – každý druhý spoj zajištěn náhradní dopravou, odjezdy z Neředína ve 20 a 50, z Hlavního nádraží směr centrum v 16 a 46

Linka 3 – linka mimo provoz, bez náhradní dopravy

Linka 4 – v úseku Hlavní nádraží – Nová Ulice linka mimo provoz, v úseku Hlavní nádraží – Pavlovičky náhradní doprava zajištěna v intervalu 30 min, odjezdy z Pavloviček v 16 a 46, z Hlavního nádraží v 06 a 36

Linka 5 – linka mimo provoz, bez náhradní dopravy

Linka 6 – všechny spoje zajištěny náhradní dopravou

Linka 7 – každý druhý spoj zajištěn náhradní dopravou, odjezdy z Neředína ve 13 a 43, z Hlavního nádraží směr Tržnice v 09 a 39

Autobusový provoz
Provoz zajištěn v plném rozsahu s možnými výpadky jednotlivých spojů.

 

Zdroj: ČTK

Foto: Adéla Staníková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.