čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci se připravuje stavba další výškové budovy

V Olomouci se připravuje stavba další výškové budovy, která má být součástí plánované dostavby areálu BEA na třídě Kosmonautů. Budova je projektována s výškou zhruba 50 metrů a její tvar připomíná kužel. S plánovanou dostavbou areálu BEA už bylo seznámeno vedení radnice, kterému se ale návrh další výškové budovy v této lokalitě příliš nezamlouvá. Dominantou areálu BEA na místě bývalých kasáren je nyní 74 metrů vysoké sídlo Moravské vysoké školy, které je třetí nejvyšší stavbou v Olomouci.

"Investor v nejbližších letech uvažuje o pokračování (dostavby areálu BEA) a seznámil nás s vizualizací. Z hlediska designu a jak jsou řešena veřejná prostranství nám to připadá jako významný posun vpřed," řekl dnes novinářům primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Součástí plánované dostavby areálu BEA jsou několikapodlažní budovy univerzitního kampusu, ke kterým radní výhrady nemají. "Tato (výšková) budova nás ale zatím nepřesvědčila. Chceme dál s investorem jednat," uvedl primátor.
   

Architekt Ladislav Opletal ze společnosti Artera, která projekt připravuje, dnes ČTK řekl, že plánovaná budova se bude jmenovat "Společenské a duchovní centrum BEA" a pro její tvar se v odborných kruzích používá název rotační hyperboloid. "V tomto objektu bude kromě sálu o průměru asi 30 metrů několik podlaží pro elektronické knihovny, studovny, meditační centra a příslušná zázemí," uvedl Opletal v Radničních listech. V horních podlažích výškové budovy je plánována vyhlídková plošina a kavárna, ze které bude výhled na historické panorama města. 
   

Připravený projekt dostavby BEA centra je částečně v rozporu s novým územním plánem Olomouce, který by měl v následujících měsících začít platit. Nesoulad je podle primátora hlavně z pohledu výškové budovy. "U zbytku jsou to problémy v detailech a není to nic fatálního," dodal Novotný, podle kterého v případě nízkých budov či nového veřejného prostranství by neměl být problém nový územní plán dodatečně aktualizovat.
   

Za projektem BEA centra stojí firma Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka. Podrobnosti o chystané dostavbě areálu Tesařík zveřejní ve čtvrtek na tiskové konferenci.
   

V Olomouci nyní stojí dvě nové výškové budovy. Regionální centrum Olomouc dosahuje 71 metrů a budova Moravské vysoké školy 74 metrů. Oba projekty připravily firmy patřící podnikateli Tesaříkovi.
   

V sousedství historického centra města se nyní připravuje stavba budovy Šantovka Tower, která by se díky svým 75 metrům dělila s radnicí o pozici druhé nejvyšší stavby v Olomouci. Olomoucký krajský úřad ale nedávno zrušil rozhodnutí památkářů magistrátu, kteří dali souhlas k plánované stavbě Šantovky Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Projekt, který má v Olomouci četné odpůrce, se proto zřejmě zkomplikuje.

 

Přehled nejvyšších staveb v Olomouci:

Pořadí Lokalita - Název  - Výška v metrech
1. Václavské náměstí katedrála svatého Václava (hlavní věž) 100,65
2. Horní náměstí věž radnice 75
3. Envelopa budova Moravské vysoké školy 74
4. Klášterní Hradisko Klášterní Hradisko 72
5. hlavní nádraží budova Regionálního centra 2 71
6. Václavské náměstí katedrála svatého Václava (přední věže) 68
7. Hejčín kostel svatého Cyrila a Metoděje 65
8. třída Svobody Červený kostel 55
9. 8. května kostel svatého Mořice 46

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.