pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci se začal natáčet Rudý kapitán, hraje v něm i Chudík

V Olomouci se začal natáčet dlouho plánovaný thriller zasazený do počátku 90. let nazvaný Rudý kapitán. Filmaři dnes obsadili prostory vojenského archivu, o víkendu se přesunou na Dolní náměstí. Do města kvůli natáčení dojel i devadesátiletý slovenský herec Ladislav Chudík, který v koprodukčním snímku hraje jednu ze stěžejních rolí. Na plátně jej doplní například Oldřich Kaiser či Luděk Munzar, hlavní postavu ztvární polská hvězda Maciej Stuhr.

"Olomouc jsme si vybrali kvůli její dobovosti. Děj filmu se odehrává v roce 1992 za bývalého Československa. Město splňuje všechna kritéria," řekl dnes novinářům slovenský režisér Michal Kollár. Film na motivy románu slovenského spisovatele Dominika Dána Červený kapitán je postaven na bázi skutečných událostí souvisejících s propojením církve a komunistické Státní bezpečnosti. "Jde o thriller, děj filmu odkrývá jisté temné vazby spolupráce bývalé StB a vysokých hodnostářů církve," doplnil režisér.
   

Postavu jednoho z církevních hodnostářů hraje Ladislav Chudík. Režisér přiznal, že si na jeho obsazení trval. "Role pana Chudíka je vysněná. Film se připravuje už čtyři roky. Jeho postava je pro film velmi zásadní," uvedl Kollár. Podle Aleny Chudíkové má herec už velké problémy se sluchem i se zrakem. "Je to pro něj v tomto věku výzva, zkusí to, ale je to zároveň i riziko," řekla  hercova manželka.
   

Podle producenta Viktora Tauše se film natáčí v česko-slovensko-polské koprodukci. Polskou hvězdu Macieje Stuhra bude z českých herců doprovázet například také Martin Pechlát, Michal Suchánek, ale i slovenská herečka Zuzana Kronerová. "Natáčet se bude kromě olomouckého náměstí také na Šumpersku, ale i v samotném Šumperku či v Žermanicích. Do kin by měl jít snímek na jaře, nebo na podzim příštího roku," uvedl Tauš. Rozpočet na film je zhruba 55 milionů korun.
   

Olomoucký kraj si vybírají filmaři poměrně často, láká je především Šumpersko. Loni se tam natáčel film Miroslava Krobota Díra u Hanušovic, region poskytl kulisy také filmu Krásno, 7 dní hříchů či filmu Bathory Juraje Jakubiska. Na sousedním Jesenicku vznikal zase film Alois Nebel.

zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.