čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V olomoucké zoo se narodili gepardi

I do olomoucké zahrady zavítal Ježíšek. V den, kdy naděloval všem dětem, nadělil děti tady. Tentokráte gepardí. Na malé gepardy se čekalo po léta. 24. 12. 2014 se ale všichni příznivci této nejrychleji pohybující se šelmy mohli radovat. Jména mláďat jsou proto příznačná. Gepardí samička nese jméno Dinari (zářící hvězda) a na jejího bráchu můžeme volat Dayo (přicházející radost). Hrdými rodiči jsou samec Duma (*Dánsko) a samice Binty (*Olomouc).

CHOV V ZOO OLOMOUC

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. Rok 2004 se nesl ve znamení pětek. Zoo ve Dvoře Králové nám zapůjčila pětiletou samici Massaru, která ve spojení s naším pětiletým samcem přivedla na svět paterčata (2,3). Jednou z mláďat je i dnešní Abiba. Abiba se stala v roce 2007 matkou. Na připuštění jela do Salzburgu. Porodila 4 koťata (1,3), z nichž nám zůstala samice Binty. V roce 2009 se z jejího vrhu podařilo uměle odchovat samici Caramellu. Olomoucká zahrada tedy úspěšně odchovala celkem 12 mláďat. Současnou skupinu gepardů tvoří Abiba, Binty, Caramella, samec Duma a mláďata Dayo a Dinari.

OBECNÉ INFORMACE, ŽIVOT VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Jeho populace se pohybuje okolo 25 000 jedinců, nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejšího savce planety, který dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu pohybuje až 7 m dlouhými skoky. Touto rychlostí dokáže běžet několik set metrů při lovu kořisti cca 2 minuty, poté musí odpočívat. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví gazely, antilopy, zajíce. Svou kořist si zatahuje do křoví. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy nazýván coby "kočka, která pláče".

ZAJÍMAVOSTI

Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků. Mnohdy se návštěvníci pozastavují nad jídelníčkem zvířecích svěřenců a doslova jim závidí jejich oběd. Kuřecí steaky, jehněčí, či králičí nesmí chybět. Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se.

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.