pátek 29. března 2024 Taťána

Vojenský prostor Libavá se na konci srpna znovu otevře veřejnosti

Střežený vojenský prostor Libavá se na konci prázdnin znovu otevře turistům. Letní etapa akce Bílý kámen nabídne především cyklistům stovku kilometrů běžně nepřístupných cyklotras nedotčenou přírodou. Libavá se otevřela návštěvníkům letos poprvé v květnu, letní verzi akce pořádají organizátoři již počtvrté. Informoval o tom pořadatel akce Jaroslav Koš.

"Pořadatelé předpokládají, že za příznivého počasí bude překročen loni vytvořený účastnický rekord téměř 1800 šlapajících účastníků a budeme atakovat letní dvoutisícovku," uvedl Koš.
   

Organizátoři účastníkům nabídnou po dlouhé době i změnu trasy, a to průjezd z Heroltovic přes zaniklou osadu Bělá do údolí řeky Bystřice s přímou možností výstupu na nejatraktivnější výhledový bod, kterým je skalisko Malého Rabštýnu. "Na přípravě této rozsáhlé akce se intenzivně pracuje, pro účastníky budou vytištěny úplně nové mapy s doplňky změn včetně nové trasy," doplnil pořadatel akce.
   

Střežený vojenský prostor Libavá se lidem otevírá pouze mimořádně během těchto akcí. Návštěvníci mohou vidět běžně nepřístupné památky, například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá. Obrovskému zájmu čelí především na jaře; jen letos sem zamířilo na 6300 lidí.
   

Letní etapu přidali před lety pořadatelé proto, aby rozvrstvili obrovský jarní zájem nadšenců. Letos se letní část koná poslední srpnovou sobotu. Podle pořadatelů jde v pořadí o 25. akci pořádanou v nepřetržitém sledu Bílého kamene od roku 1994. Více informací mohou zájemci získat na stránkách www.akcebilykamen.cz.

Zdroj: ČTK
   

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.