pátek 29. března 2024 Taťána

Výtěžek sbírky v olomoucké arcidiecézi se blíží rekordní částce

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi zřejmě dosáhne loňské rekordní částky ve výši 22,4 milionu korun. Naznačují to dosavadní výnosy z kasiček, kterých pořadatelé této největší charitní sbírkové akce v zemi zatím rozpečetili 88 procent. Našli v nich zatím 20,8 milionu korun. V olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký a Zlínský kraj, jsou lidé z celého Česka během sbírky tradičně nejštědřejší. Sbírka zde také před 15 lety vznikla.

"Z těch čísel máme velkou radost. Zatím nechci dělat příliš odhady, ale myslím si, že ten výnos by mohl být lehce vyšší než loni. Všechny prostředky, které se podařilo vykoledovat, budou moci být použity na sociální služby a na pomoc potřebným, kterým pomáháme," řekl dnes koordinátor sbírky Marek Navrátil. Konečná čísla za olomouckou arcidiecézi  by podle něj měla být známa na konci příštího týdne.

Do ulic v olomoucké arcidiecézi vyrazilo zhruba 5000 skupinek, což čítá zhruba přes 16.000 koledníků. Jejich počet je tradičně nejvyšší ze všech regionů v zemi. Kromě stálých účastníků hledají nové posily pořadatelé sbírky převážně mezi skauty a ministranty.

Podle dosavadních výsledků byli v regionu tradičně nejštědřejší lidé v oblasti uherskohradišťské charity, kteří koledníkům věnovali do kasiček 2,2 milionu korun. Téměř dva miliony korun si odnesli koledníci také z oblasti Valašského Meziříčí. Štědří byli lidé i v sousedním Olomouckém kraji.

Například v oblasti olomouckého děkanátu Tři králové vykoledovali celkem 1,3 milionu korun. "Díky společnému úsilí mnoha lidí, štědrosti a solidaritě dárců a přijetí sbírky veřejností se podařilo překonat i výši loňského výtěžku. Pro nás to znamená, že budeme moci realizovat více dobročinných projektů," řekl Martin Rejšek z Charity Olomouc. 

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.