středa 24. dubna 2024 Jiří

Za odstřel OP Prostějov hrozí pokuty kvůli zranění diváka

Za odstřel budov Oděvního podniku v Prostějově hrozí pokuty kvůli tomu, že letící úlomek lehce zranil jednoho přihlížejícího. V dnešním vydání to píše Mladá fronta Dnes (MfD). Státní báňská správa případ prověřuje. Poté rozhodne, zda zahájí správní řízení. U firmy, která měla demolici na starosti, může sankce činit až pět milionů, u střelmistra 50.000 korun. Šest výrobních hal bylo odstřeleno v červnu za pomoci více než tuny dynamitu.

Demolici v sobotu 28. června sledovala řada lidí. Jednoho z diváků při tom lehce zranil úlomek zdiva či kamene. "Za hranicí ohrožené zóny k něčemu takovému v žádném případě nemělo dojít," řekl MfD mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek. "Tento případ nyní analyzujeme a vyhodnocujeme, abychom mohli rozhodnout o zahájení správního řízení," doplnil.
   

Střelmistr Zdeněk Šobíšek se podle deníku k záležitosti nechtěl vyjadřovat. "Vývoj v této věci je rozdaný platnými zákony a předpisy, a až nějakývýsledek bude, tak bude," uvedl. V minulosti opakovaně odmítl, že by cokoli podcenil, píše MfD.
   

K odstřelu bylo podle Šobíška použito 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu. Budovy padly k zemi během chvilky. Kvůli odstřelu byly uzavřeny okolní ulice, na pořádek dohlíželi policisté a hasiči. Budovy zkrachovalého OP Prostějov se rozhodl zbourat nový majitel areálu, společnost Astria Group. Na části pozemků plánuje stavbu velké výstavní haly, část parcel zřejmě nabídne investorům.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.