pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Studenti filozofické fakulty si zvolili svého ombudsmana

Posluchači olomoucké filozofické fakulty mají svého prvního ombudsmana. Zvolili jím Andreu Preissovou Krejčí, akademickou pracovnici z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie. Studenti ji zvolili v rámci voleb univerzitních senátorů, ombudsmanka dostala 160 hlasů z 419 možných.

Filozofická fakulta je jedinou z osmi fakult Univerzity Palackého, kde bude starosti studentů řešit veřejný ochránce práv. Funkce vysokoškolského ombudsmana v Česku je podle dostupných informací ojedinělá.

"Volby ombudsmana se na fakultě uskutečnily při volbách do akademického senátu, které se konaly ve středu a v pátek. Celkem bylo vydáno 419 hlasovacích lístků, Andrea Preissová Krejčí získala 160 z nich," řekl mluvčí univerzity Radek Palaščák. Druhou v pořadí Emu Jelínkovou z katedry anglistiky a amerikanistiky porazila dvojnásobným počtem hlasů. O funkci se ucházelo pět akademických pracovníků. 

Kandidátem na ombudsmana mohl být navržen akademický pracovník, který je členem akademické obce fakulty po dobu alespoň jednoho roku. Podmínkou také bylo, aby byl zaměstnán alespoň na úvazek 0,7. Působit ve své roli bude tři roky. Jde o neplacenou funkci. Ombudsman nemá žádné výkonné pravomoci, jde pouze o poradní orgán. Ombudsmanka se nyní chystá setkat se studentskou komorou senátu a s vedením fakulty a projednat další kroky. Řeší se například pracovna, kde by se mohla se studenty setkávat, i konzultační hodiny. 

Filozofickou fakultu navštěvuje na 6000 studentů. Zřízení této funkce navrhli v únoru senátoři fakultního akademického senátu. Podle proděkana Ondřeje Molnára může být veřejný ochránce práv důležitý ve chvíli, kdy selhává úřední aparát. "Pomoci může ve chvílích, kdy některé fakultní funkce jednají s příliš dlouhým prodlením, student je časově omezen a nemá se na koho obrátit," řekl již dříve Molnár. Ombudsman může řešit svou autoritou podle něj například i osobní spory studentů s pedagogy, které mohou zasahovat i do studijních povinností. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.