pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tropická vedra dávají zabrat i zvířatům ze zoo, chladí se sprchou

Ve stínu, pod sprchou a především téměř bez pohybu přečkávají mnohá zvířata ze Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce současná tropická vedra. Zabrat dávají především vlkům a medvědům. Pracovníci zoo zvířatům ulehčují sprchami či chlazením hadicí. S vysokými teplotami se potýkají i lidé, zátěž je to podle záchranářů především pro chronicky nemocné.

"Zvířata sprchujeme. Ta, která sprchy nemají, stříkáme hadicí. Ostatním napouštíme bazénky," řekla dnes mluvčí zoo Iveta Gronská. Nejhůře jsou na tom podle ní zvířata, která pocházejí ze severských oblastí. "Dobře není například vlku arktickému či medvědovi baribalovi s kožichem, stejně na tom je i pižmoň či sob. Ty chladíme, mají své nainstalované sprchy, hadicemi stříkáme hrošíky," doplnila Gronská.
   

Obyvatelé zoologické zahrady současné vysoké teploty přečkávají především ve stínu. Medvědi i arktičtí vlci si podle Gronské hloubí vlastní "chlaďáky", dělají si vlastní nory.
   

Pracovníci zoo musejí dohlížet na to, aby nevyschla jejich svěřencům korýtka. Spotřeba vody v zoo je tak v těchto dnech daleko vyšší. V zahradě na Svatém Kopečku se však na druhou stranu najdou prý i tací, kteří si horko naopak užívají. Svědčí to především zvířatům z Afriky, která jsou na tyto teploty zvyklá ve svém přirozeném prostředí. "Jde například o surikaty, žirafy či gepardy, ti si užívají," dodala mluvčí zoo. 
   

Se současnými vysokými teplotami se potýkají i lidé. Podle šéfa krajské záchranné služby Ivo Mareše vyjíždějí záchranáři denně v průměru ke sto až 150 případům. "V současné době se toto číslo pohybuje u horní hranice. Nemáme zvýšený počet kolapsů, ale častěji jezdíme k pacientům s chronickým onemocněním, jako jsou kardiaci či diabetici, což určitě s počasím souvisí," řekl  Mareš.

Tropické teploty vydrží v celé zemi až do středy, během níž se budou ale postupně objevovat bouřky. Během dneška by měly teploty dosáhnout k 32 až 36 stupňům Celsia.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.