čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vlekaři v Jeseníkách vyhlížejí ochlazení, lyžařů jezdí málo

Víkendová návštěvnost zimních středisek v Jeseníkách byla nevalná. Podmínky pro lyžování stále mají do ideálních daleko, řada areálů v nižších polohách je kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. Vlekaři vyhlížejí mráz, aby mohli své sjezdovky vylepšit, či je uvést do provozu. Naopak bez problémů jede nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku na Ovčárně, kde mají až 90 centimetrů přírodního sněhu.

"Podmínky jsou perfektní, teploty pod nulou a připadlo pět až deset centimetrů nového sněhu. Až na dvě sjezdovky jede všechno," řekl ČTK provozovatel areálu na Ovčárně Josef Figura. Návštěvnost však podle něho o víkendu příliš velká nebyla. "Jsme zvyklí na větší," dodal Figura. Podle něj je příčinou nezájmu lyžařů o středisko několikasetkorunový poplatek, který se vybírá za výjezd na Ovčárnu.
  

Jen stovky lidí přijely o víkendu lyžovat do areálu v Koutech na Šumpersku. "Návštěvnost nebyla veselá, lidé teď na hory nechodí," povzdechl si provozovatel Petr Marek. V noci se v Koutech podle něj opět rozjedou sněhová děla. "Pevně věřím, že postupně dosněžíme a otevřeme další sjezdovky," sliboval lyžařům zlepšení podmínek Marek.
   

S vypětím všech sil udržují sjezdovku v Branné na Šumpersku. "Sníh je sice hnědobílý, svah hůře sjízdný, ale jedeme. V noci se nám snad podaří sjezdovku zasněžit a vylepšit," přál si provozovatel Rostislav Procházka. Ani v Branné o víkendu návštěvnost netrhala rekordy. "Pohybovala se jen kolem 20 až 30 procent běžného víkendu," uvedl Procházka. Mráz vítá i František Kaštyl, majitel areálu Kaste v Petříkově na Jesenicku, kde vleky nyní stojí. "Od středy bychom rádi spustili aspoň jednu sjezdovku,"
plánoval Kaštyl.
   

Ještě hůře než sjezdaři jsou na tom vyznavači běžeckého lyžování. Podle dispečera horské služby Jaroslava Tejnského je nyní bez problémů sjízdný pouze úsek z Ovčárny na Švýcárnu. Za ní už jsou místa bez sněhu, kde je potřeba lyže přenášet. Horská služba podle Tejnského tento týden ošetřila 21 zraněných, z toho tři o víkendu. Jen u jednoho, v sobotu na Ovčárně vážně zraněného devítiletého chlapce, zasahoval také lékař.

 

Zdroj: ČTK
Zdroj: jeseniky.net

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.