pátek 29. března 2024 Taťána

Rostliny na talíři ukáže Botanická zahrada univerzity v Olomouci

Na rostliny v podobě pokrmů se zaměří letošní akce přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého, která se příští týden ve středu zapojí do mezinárodního projektu Dne fascinace rostlinami.

Odehraje se v botanické zahradě fakulty, kde návštěvníky čeká komentovaná prohlídka i řada informací například o léčivých rostlinách či jedlých částech rostlin. Akce má název Rostliny na talíři, oznámili zástupci univerzity.

Každý rok se snažíme dívat na rostliny z jiného úhlu. Jsou zásadní složkou naší stravy, a tato role bude v budoucnosti ještě sílit. Letos se zaměříme například na témata, kam člověk ve své snaze o šlechtění rostlin určených k jídlu došel či jaké má možnosti a alternativy," uvedl vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost. V České republice se letos uskuteční více než dvě desítky akcí. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10:00 do 18:00 a vstup je zdarma.

Na programu akce je komentovaná prohlídka botanické zahrady, ve které je k vidění asi 1500 druhů rostlin. „Návštěvníci se také dozví zajímavé informace o léčivých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách, salátech a masožravých rostlinách. Hovořit se bude také o řasách, které v budoucnu můžou sehrát důležitou roli v jídelníčku člověka," dodal Dvořák.

O část středečního programu se postarají zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci v jejich stáncích budou moci například tipovat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu. Čeká je i poznávání koření a bylinek. Vyzkoušet si budou moci na vlastní kůži také pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu, což je soubor všech chromozomů v jádře buňky.

Na dalších místech budou lidé moci zapojit také své smysly. Čekají na ně ukázky i ochutnávky různých odrůd salátu či čerstvé natě vybraných bylinek. Lidé budou moci ochutnat i naklíčená semena fazolí mungo, pšenice nebo bylinkový sirup, doplnili zástupci univerzity.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky botanická, zahrada, ekologie, příroda, rostliny, univerzita

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.