pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co potřebuje nadané dítě? Rodičům v Olomouci poradí odborníci

PR článek

Máte vysoce inteligentní dítě a nevíte si s ním rady? Právě vám by mohl pomoci nadační fond Qiido. Speciální pedagogové, psychologové a učitelé rodičům poradí, jak rozumové nadání u dětí rozpoznat, vhodně jej rozvíjet i jak si mají rodiče poradit s mnohdy náročnou výchovou chytrých „hlaviček“. Listopadové setkání rodičů v BEA campus Olomouc pořádá patron nadaných žáků - Qiido.

Ve čtvrtek 28. listopadu se bude v olomouckém BEA campusu konat Setkání rodičů intelektově nadaných dětí s podtitulem „Co s nadaným dítětem ve škole?“. Nadační fond Qiido chce jeho prostřednictvím rodičům přiblížit problematiku nadprůměrně a mimořádně intelektově nadaných dětí (tzv. MiND) a přinést inspiraci i rady v tom, co a jak s nimi dělat lépe. „Zkušenosti z naší poradny pro nadané i z dlouholeté spolupráce se základními školami ukazují, že s chytrými hlavičkami, které myslí jinak, si často neví rady nejen učitelé, ale ani jejich rodiče,“ řekla Miriam Janyšková, zakladatelka a ředitelka nadačního fondu Qiido. „Na setkání budeme s rodiči mluvit o tom, jak nadání u dítěte rozpoznat, co a jak řešit se školou, kam se obrátit, jaké jsou možnosti ve vzdělávání, jak s ním doma i ve škole pracovat. A pak také jak s těmito dětmi komunikovat a zvládnout jejich chování. Má to jediný cíl - aby rodiče svým dětem lépe rozuměli a byli jim oporou na jejich cestě za spokojeným a úspěšným životem,“ dodala.

Odpolední setkání nabídne celkem čtyři interaktivní přednášky zaměřené na typické charakteristiky a rozpoznání MiND dětí, metody a formy výuky, způsoby vzdělávání a konkrétní tipy a náměty, jak tyto děti zabavit. Program završí diskuze s prostorem pro konzultace, rady a konkrétní doporučení. Na setkání vystoupí např. dětská psycholožka, psychoterapeutka a speciální pedagožka Andrea Štefáčková, která se věnuje nadaným dětem v pražské Qiido Poradně a psycholožka Qiida pro moravský region Markéta Tüdösová. Zkušenosti ze školní praxe přinese Romana Divínová z Fakultní základní školy ZŠ Hálkova, která se dlouhodobě věnuje problematice vzdělávání nadaných dětí a lektoruje i v rámci vzdělávacích programů Qiida pro učitele. Jedním z odborných panelistů bude Lenka Baše, členka Krajské koordinační skupiny Sítě podpory nadání při NIDV Olomouc a současně krajský metodik péče o nadané. O vlastní zkušenosti se na setkání podělí i rodiče MiND dětí.

Nadační fond Qiido od roku 2014 podporuje vzdělávání a rozvoj intelektově nadaných dětí. Jeho cílem je naučit základní školy i rodiče s těmito dětmi pracovat a rozvíjet jak jejich vědomosti, tak i jejich sociálně-emoční dovednosti. Základním školám poskytuje Qiido akreditované programy pro další vzdělávání učitelů a ředitelů v této oblasti. Pro širokou veřejnost provozuje vlastní Qiido Poradnu, ve které mohou rodiče nechat děti otestovat a individuálně se poradit. Další informace o Setkání rodičů nadaných dětí je k dispozici na www.qiido.cz/konference.

Dle MŠMT je v České republice aktuálně diagnostikováno 2244 nadaných žáků základních škol, z nich 894 je mimořádně nadaných. Stále je to jen zlomek (0,2%) z celkového počtu 940 928 školáků.

Ohodnoť článek

Štítky vzdělání, děti, odborníci, BEA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.