čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Univerzita Palackého se v pátek otevře zájemcům o studium. Hlásit se jich bude přibližně 30 000

Univerzita Palackého v Olomouci se příští pátek otevře zájemcůmo studium. Nahlédnout budou moci do jednotlivých univerzitních budov, ale i laboratoří, kolejí či menz. Vozit je bude zdarma speciální autobusová linka.

Cílem akce, do které se zapojilo pět z osmi zdejších fakult, je především přilákat zájemce o studium, den otevřených dveří je však určen pro věškerou veřejnost. Každoročně se na univerzitu hlásí zhruba 30.000 uchazečů, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Návštěvníkům se v pátek 25. listopadu otevře fakulta cyrilometodějská, filozofická, přírodovědecká, pedagogická a tělesné kultury. "Středoškoláci se na vybraných fakultách dozvědí veškeré informace o možnostech studia, podmínkách přijímacího řízení i uplatnění absolventů. Otevřeny budou také univerzitní knihovna, koleje či menza. Stejně jako v předchozích letech očekáváme tisíce návštěvníků, srdečně zveme i širokou veřejnost," uvedla mluvčí univerzity.

Mezi jednotlivými univerzitními budovami bude zdarma pendlovat speciální autobusová linka, jezdit bude od hlavního nádraží k pěti fakultám a také k univerzitním budovám v Olomouci-Holici. Její jízdní řád, ale i interaktivní mapu univerzitních budov a odkazy na nabídky oborů si budou moci poprvé zájemci stáhnout ve speciální mobilní aplikaci, kterou vyvinul čerstvý absolvent přírodovědecké fakulty Lukáš Novák.

Fakulty připravují i doprovodné programy. Například fakulty filozofická a pedagogická nabídnou testy nanečisto. Na přírodovědecké fakultě chystají ukázky chování magnetických nanočástic či práci s drony pro fotografování krajiny. Zájemcům se otevře tento den také interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání, lidé budou moci zavítat do vědeckotechnického parku UP či zjistit, jak to funguje na vysokoškolských kolejích a v menze.

Loni se na univerzitu přihlásilo zhruba 30.000 lidí, což je srovnatelné s předchozími dvěma lety. Na druhou nejstarší tuzemskou univerzitu se z celkového počtu uchazečů obvykle dostane asi pětina zájemců. UP studuje na osmi fakultách zhruba 22.000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce. Podle loňské výroční zprávy univerzita nabízí 243 akreditovaných studijních programů, z toho 18 studijních programů v cizím jazyce.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.