pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj podpoří v příštím roce regionální knihovny částkou deset milionů korun

Finanční podporu ve výši deseti milionů korun odsouhlasili radní Olomouckého kraje a bude určena na regionální funkci knihoven. Částku si mezi s sebou rozebere sedm takzvaných pověřených knihoven, mezi nimi také Knihovna města Olomouce.

Prostřednictvím pověřených institucí se zajistí nejen metodická a organizační pomoc, ale také další odborné činnosti pro 492 základních knihoven v Olomouckém kraji. Právě tento počet biblioték zřizují v našem regionu města či obce.

O konkrétní sedmičku se jedná o Městskou knihovnu v Hranicích, Knihovnu Vincence Priessnitze v Jeseníku, Knihovnu města Olomouce a dále o knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově.

Regionální funkce knihoven upravuje takzvaný knihovní zákon. Tato činnost spočívá v poradenských, vzdělávacích a koordinačních službách, budování výměnných fondů a výkonu dalších nezbytných aktivit, které napomáhají rozvoji knihoven,“ řekl František Jura, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

V oficiální tiskové zprávě kraje stálo, že v souladu s knihovním zákonem zajišťuje výkon regionálních funkcí příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji plní regionální funkci Vědecká knihovna v Olomouci, které zákon umožňuje přenést působnost výkonu regionálních funkcí na vybrané knihovny. Ty musí zajišťovat především kvalitní servis pro čtenáře, jako je například nákup a zpracování knižních titulů, poskytování odborných konzultací, přístup na internet či funkční a aktualizované webové stránky.

V minulém roce byla vyčleněná částka o jeden milion menší. Olomoucký kraj v rámci rozpočtu na rok 2017 vyčlenil na financování výkonu regionálních funkcí knihoven částku 10 milionů korun. 

Čtěte více:

Autoři | Tisková zpráva | Foto kr–olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.