pátek 29. března 2024 Taťána

V Pevnosti poznání se již třetí týden konají příměstské tábory. Prázdniny s vědou děti baví

Zábavné hry, bludiště, rébusy, chemické i fyzikální pokusy, výroba raketoplánu nebo sportovní aktivity. V Pevnosti poznání, interaktivním centru Univerzity Palackého, se návštěvníci ani o prázdninách nenudí. Již třetí týden se tam konají příměstské tábory, kterých se účastní několik desítek dětí. Program napříč vědními obory ukazuje, jak je věda krásná a rozmanitá a nechybí ani venkovní soutěže v sousedním Rozáriu a Botanické zahradě.

Oblíbenou aktivitou je návštěva laboratoře, kde se děti proměňují v opravdové vědce.  Do rukou si vezmou třeba pipety, zkumavky a zkoušejí jednoduché pokusy se surovinami, které mohou najít také doma v kuchyni. „Na našem stanovišti vyrábíme sopky a ukazujeme si známou reakci, kdy smícháme ocet, jedlou sodu a barvivo. Venku před budovou se potom pouštíme do profesionálnějších a větších pokusů a hrajeme si s plyny,“ řekl animátor Tomáš Heger, který studuje biochemii na Přírodovědecké fakultě UP. Táborníci také kreslí do mléka nebo pomocí cukru, vody a barviva vyrábějí cukrovou duhu a zjišťují, že kapaliny s různou hustotou se nemíchají, ale vytvářejí barevné vrstvy. Některé pokusy si mohou vyzkoušet doma. Tady je voda a barvivo. Nahoře je pak olej a nějaká šumivá tableta, ve které je kyselina citronová a jedlá soda. Když ji do kelímku hodíme, udělá to takovou krásnou fontánku,“ popisuje jeden z pokusů devítiletá Nikola Zbořilová z Olomouce. Na vědeckém táboře v Pevnosti poznání je již potřetí. „Je to zajímavé. Bavila mě také biologie, kdy jsme na základě indicií zjišťovali, jaké jsme zvíře. My jsme byly vážky,“ vyprávěla dívka. Děti na táboře poznávají nejrůznější živočichy a jejich pozoruhodné vlastnosti, které jim umožňují přežít každodenní nástrahy nepředvídatelného života, jehož nedílnou součástí je i člověk. Skupiny mají před sebou 12 úkolů, které je provedou od počátku vzniku Země, přes tvorbu jednoduchých buněk s genetickou informací až po vznik mnohobuněčných organismů a jejich charakteristických vlastností.

I když jsou prázdniny a děti odpočívají od běžných povinností ve škole, na táboře se nevyhnou matematice nebo fyzice. Podle jejich reakcí jim to vůbec nevadí, právě naopak. S nadšením procházejí bludištěm a procvičují paměť pomocí zábavných úkolů například z geometrie. Jindy se zase vydají na dobrodružnou archeologickou výpravu do starověkého Egypta anebo objevují tajemství naší planety pomocí navigačních zařízení jako odvážní mořeplavci, cestovatelé a dobrodruzi. „Náš syn Vítek nešel na tábor s nadšením, protože představa, že tam nikoho nebude znát, ho dost znervózňovala. To se ale hned druhý den změnilo a od úterka chodil s úsměvem a plný dojmů, které nám doma barvitě líčil,“ svěřila se maminka Světlana Veselá.

Letní vědecké tábory patří mezi volnočasové popularizační aktivity interaktivního muzea Pevnosti poznání. Kromě nich tým centra připravuje tematické zájmové kroužky, které startují v polovině září. Děti odhalí kouzelný svět živočichů, vyrobí barevné chemické pokusy, stanou se divadelními herci nebo si vytvoří vlastní animovaný film. Mohou také zažít pravou atmosféru vysoké školy a vyzkoušet si zdarma Dětskou univerzitu. Více informací o registraci a programech je na www.pevnostpoznani.cz

Tisková zpráva | Foto Eva Hobzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.