čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Univerzita Palackého bude školit středoškoláky v diplomacii

Univerzita Palackého pořádá poprvé ve své historii Letní školu diplomacie. Určena je pětačtyřiceti středoškolákům z celé republiky. Cílem školy je zvýšit jejich povědomí o mezinárodně politickém dění a roli České republiky ve světě.

Letní škola diplomacie, která dnes začíná, skončí 1. září předáním certifikátu o absolvování. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Podle zástupců univerzity je škola svým obsahem ojedinělá v tuzemsku i zahraničí. Organizuje ji katedra politologie a evropských studií filozofické fakulty ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí. Stěžejním tématem bude Česko a současné světové výzvy. Interaktivní program má v mladé generaci podle pořadatelů posílit zájem o dění v českém i zahraničním prostředí.

"Naše škola je ojedinělým projektem ve střední Evropě, ne-li v kontextu Evropy jako takové. Vedle Letní školy evropských studií v Telči pro diplomaty, kterou ministerstvo organizuje již od roku 1994, vznikla unikátní letní škola pro mladší generaci," uvedl Daniel Marek z pořádající katedry.

Na letní školu míří mimo jiné přední experti ministerstva zahraničí a členové diplomatického sboru. Přednášet a vést diskuse budou o současných palčivých tématech regionů subsaharské Afriky a Latinské Ameriky v kontextu české zahraniční politiky. Do programu školy se zapojí i většina vyučujících pořádající katedry, například politologové Tomáš Lebeda či Pavel Šaradín.

Účastníci školy během týdne zamíří také do vojenského útvaru v Přáslavicích, kde se bude hovořit o české armádě, významu NATO a roli České republiky. Závěr týdne bude patřit zkušeným diplomatům z ministerstva zahraničí. "Přístupu odborníků z tohoto ministerstva si velmi vážíme, konzultovali jsme s nimi celý program školy. Se středoškoláky budou diskutovat jak o ekonomické diplomacii a vnějších vztazích České republiky, tak o bezpečnostně-politických otázkách," dodal Marek. Škola je bez poplatků, studenti si hradí pouze ubytování a stravu.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.