pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj podpoří stipendiem studenty učebních a maturitních oborů

I ve školním roce 2017/2018 bude Olomoucký kraj podporovat žáky vybraných učebních a technických oborů zakončených maturitní zkouškou stipendii v rámci Podpory polytechnického vzdělávání a řemesel v Olomouckém kraji. Předpokládaná alokovaná částka na stipendia z rozpočtu Olomouckého kraje pro tento školní rok činí 6 806 000 korun.

Cílem projektu je zvýšení zájmu žáků o studium vybraných oborů s vysokou uplatnitelností na trhu práce a jejich motivace k lepším výsledkům v oblasti vzdělávání i výchovy.

„Pro Olomoucký kraj je poskytování stipendií žákům vybraných učebních a technických oborů zakončených maturitní zkouškou velice důležité, protože se jejich prostřednictvím daří zabránit poklesu zájmu o některé obory vzdělání či dokonce zvýšit počet žáků,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

Největší novinkou pro školní rok 2017/2018 je zařazení tří nových oborů vzdělání mezi podporované obory. Jedná se o učební obor Pečovatelské služby a dva maturitní obory Analýza potravin a Technologie potravin. U těchto oborů budou ve školním roce 2017/2018 podporováni žáci pouze prvních ročníků.

Celkově tedy bude od školního roku 2017/2018 Olomoucký kraj podporovat žáky 43 oborů vzdělání, z toho je 14 technických oborů zakončených maturitní zkouškou a 29 učebních oborů.

Na základě žádostí škol došlo k menší úpravě pravidel pro poskytování stipendia žákům vybraných oborů vzdělání středních škol ukončených výučním listem. Změna se týká vyplácení stipendií, která budou žákům vyplácena 5x ročně po dvou měsících.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.