čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Univerzitu Palackého by měl nastoupit podobný počet prváků jako loni

Do prvních ročníků osmi fakult Univerzity Palackého v Olomouci by měl podle předběžných údajů nastoupit zhruba stejný počet studentů jako v loňském roce. Tehdy bylo zapsáno 7412 prváků, letošní zápisy ještě neskončily. Na Univerzitu Palackého se letos přihlásilo přes 25 000 uchazečů, přijato jich bylo přes 12 000.

Do prvních ročníků však každoročně část z nich nenastoupí, přednost dají například jiné škole. Počet přijatých je vyšší než v předchozím roce, důvodem je mimo jiné otevírání nových oborů.

"Ke studiu v akademickém roce 2017/18 bylo celkem podáno 25 428 přihlášek ke studiu. Je to nižší číslo než v předchozím roce, nicméně meziroční vývoj počtu přihlášek i nadále zůstává nad křivkou úbytku maturitních ročníků," řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Loni studenti na školu podali 27 765 přihlášek. Ke studiu bylo přijato 9826 studentů, zapsalo se jich nakonec 7412.

Podle zástupců univerzity se dá očekávat, že situace bude letos obdobná. Dosud se zapsalo více než 7000 studentů. "Univerzita Palackého v Olomouci předpokládá, že bude v tomto akademickém roce zapsán obdobný počet studentů prvních ročníků jako v loňském roce, popřípadě dojde k poklesu zapsaných studentů o deset procent. V této chvíli se UP blíží k obdobnému počtu přijatých studentů, ale všechna řízení přijímání ke studiu ještě nejsou ukončena," doplnila mluvčí.

Podle podaných přihlášek měli studenti tradičně největší zájem o filozofickou a pedagogickou fakultu. Univerzita nabízí pro nadcházející akademický rok 445 oborů, mezi nimi několik novinek. Patří mezi ně například obor televizní a rozhlasová studia, který otevírá filozofická fakulta, nebo obor zdravotnický záchranář na fakultě zdravotnických věd, který nabídl místa pro 30 zájemců. S novinkami přišla také přírodovědecká fakulta i fakulta tělesné kultury, které nabídly zájemcům nové varianty studia navazujících oborů v angličtině.

Přírodovědecká fakulta navíc uvítala již v tomto týdnu první posluchače nově otevřeného magisterského studijního programu s názvem Mezinárodní rozvojová studia. Jde o studenty z Nepálu, Pákistánu, Indonésie, Vietnamu a dalších zemí, kteří kromě Olomouce budou studovat i na partnerských univerzitách ve Francii a Itálii. Projekt se připravoval ve spolupráci se zahraničními univerzitami dva roky.

Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách zhruba 22 000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce. Akademický rok začne většině studentů v pondělí, o týden dříve usedli do učeben medici a studenti fakulty zdravotnických věd.

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.