pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká Noc vědců otevře školy, nemocnici i botanickou zahradu

Areál olomoucké fakultní nemocnice, botanickou zahradu i prostory Univerzity Palackého otevře v pátek letošní ročník Noci vědců. Zájemci si budou moci během řady akcí například ověřit pravost svých bankovek, ale i pozorovat netopýry nebo nahlédnout do zákulisí transfuzního oddělení. Návštěvníky bude po jednotlivých stanovištích vozit zdarma speciální autobusová linka. S vědou se budou moci seznamovat až do půlnoci, informoval mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Letošním tématem akce jsou buňky pro vědu. Ve městě se koná počtvrté. "Jsme rádi, že stejně jako loni bude mezi jednotlivými stanovišti jezdit speciální autobusová linka. A kdo se bude chtít lépe zorientovat v programu, může využít mobilní aplikaci," uvedla koordinátorka akce Blanka Krausová.
   

V pátečních nočních hodinách budou moci lidé vyrazit například na pedagogickou fakultu, kde uvidí funkční model parního stroje, seznámí se s recyklouměním a se životem včel. Chybět nebude ani pozorování netopýrů, poslech zvuků zvířat, simulace útoku pomocí falešné webkamery či možnost ověřování pravosti bankovek pomocí UV lampy.
   

Poprvé se k vědeckému reji připojí také olomoucká charita a transfuzní oddělení fakultní nemocnice. "Prostory pro odběry krve si může prohlédnout prakticky každý kdykoliv během roku, ať už během exkurzí nebo jako dárce. Tentokrát ale příchozím ukážeme i zákulisí, tedy především laboratorní provoz. Právě tam míří ročně tisíce litrů krve, krevní plazmy a dalších složek krve ke zpracování ještě před tím, než je můžeme poskytnout pacientům," uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.
   

Noc vědců se v ČR na desítkách míst uskuteční podesáté. Zapojí se do ní univerzity, vědecká centra, hvězdárny i výzkumné ústavy. Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. Loni ji v Česku navštívilo 31.000 lidí, letos pořadatelé očekávají návštěvnost kolem 35.000. Více informací o olomoucké Noci vědců mohou zájemci zjistit na stránkách www.pevnostpoznani.cz.

http://www.pevnostpoznani.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.