pátek 29. března 2024 Taťána

Rektor Univerzity Palackého podal pomocnou ruku sedmi studentům z Ukrajiny

Na Univerzitě Palackého v Olomouci začalo studovat sedm stipendistů z Ukrajiny. Místa jim nabídla letos v únoru škola jako reakci na tíživou vnitropolitickou situaci v jejich zemi. Studenti doktorského studia budou po dobu jednoho roku navštěvovat filozofickou, právnickou a lékařskou fakultu. K výzvě nabádající k pomoci ukrajinským studentům se k olomoucké univerzitě připojila i Univerzita Karlova v Praze.

"Bylo to gesto solidarity s Ukrajinou a ukrajinskými studenty. Předpokládám, že v takové rozjitřené atmosféře ve své zemi se nemohou plně soustředit na svůj výzkum. Nabídli jsme jim proto, že v něm mohou pokračovat na naší univerzitě," řekl dnes rektor univerzity Jaroslav Miller, který část studentů dnes přijal ve své pracovně.
   

Univerzita podle něj vytvoří studentům doktorského studia podmínky tak, aby se svému výzkumu mohli věnovat s plným nasazením. "Stipendisté dostanou stipendium ve výši 13.000 korun, na které přispívá univerzita a ministerstvo školství. Bude jim hrazena cesta, ubytování a sociální a zdravotní pojištění," podotkl rektor. Škola přitom očekává, že přínos oboustranný. Přijatí stipendisté mají v podmínkách navíc odborné publikování své práce.
   

Mezi přijatými studenty jsou například tři dívky, které dosud studovaly na univerzitě v Oděse. "Nabídka přišla od našeho prorektora. Měla jsem obavy, ale ta příležitost byla tak velká, že to převážilo i ten strach," řekla dnes jednadvacetiletá Juliana. Podotkla, že na Ukrajině má rodinu, se kterou je v době konfliktu ještě více svázaná. "Bylo to dilema, je tam nechat," doplnila dívka.

Rektor studentky seznámil s univerzitou, vysvětlil fungování ISIC karty a ujistil se, že nemají žádné problémy s ubytováním nebo dopravou. Nabídl jim rovněž  nezištnou pomoc. „Jsem vám kdykoliv připraven pomoci, neváhejte se na mě obrátit s jakýmkoliv problémem,“ ujistil studentky.

Od září studuje na Univerzitě Palackého sedm stipendistů z Ukrajiny. Pocházejí z partnerských univerzit. Tři dívky, které dnes navštívily rektora, jsou z Oděsy, ostatní na lékařské a filozofické fakultě pocházejí ze Záporoží a Kyjeva.

Zřízení stipendijního programu přislíbil rektor univerzity Jaroslav Miller letos v únoru, když vypukly nepokoje na Ukrajině. Rektor tehdy zároveň v prohlášení k situaci v této zemi odsoudil porušování lidských práv ze strany vládnoucího režimu a vyjádřil spoluúčast a podporu všem, koho současná politika poškodila.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.