čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Univerzita Palackého přijala sedm stipendistů z Ukrajiny

Na Univerzitě Palackého v Olomouci bude od nového semestru studovat sedm stipendistů z Ukrajiny. Studenty doktorského studia nastoupí na filozofickou, právnickou a lékařskou fakultu. Škola chce pomoci studentům v době, kdy v jejich zemi trvají nepokoje. Po výzvě olomoucké univerzity se k tomuto kroku připojila i Univerzita Karlova v Praze, řekl Č prorektor Univerzity Palackého Petr Bilík.

"Zájem o stipendia byl velký. Zaměřili jsme se přitom na doktorandy, chtěli jsme, aby byl přínos oboustranný. Přijatí stipendisté mají navíc povinnost něco odborného publikovat. Pomůže to nejen jim, ale i jejich školám," uvedl prorektor. Stipendisté se budou moci v Olomouci seznámit také s výzkumem a ze zdejšího prostředí si odnést zkušenosti i po kvalifikační stránce.
   

Stipendisté nastoupí na Univerzitu Palackého od příštího semestru; doba pobytu činí 12 měsíců. Každý stipendista obdrží 13.000 korun měsíčně. Náklady jejich pobytu bude hradit ze svých zdrojů olomoucká univerzita a ministerstvo školství. Témata pro pobyt stipendistů nabídlo sedm z osmi fakult univerzity, a to v angličtině, češtině či ruštině.
   

Zřízení stipendijního programu přislíbil rektor univerzity Jaroslav Miller letos v únoru, když vypukly nepokoje na Ukrajině. "Studentům bychom jednak rádi pomohli v jejich svízelné situaci, ale současně tím obohatíme naši univerzitu," uvedl už dříve Miller. Rektor tehdy zároveň v prohlášení k situaci v této zemi odsoudil porušování lidských práv ze strany vládnoucího režimu a vyjádřil spoluúčast a podporu všem, koho současná politika poškodila. K myšlence podpořit perzekvované ukrajinské studenty se následně přidala Univerzita Karlova.

Zdroj: CTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.