čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Záchranáři učí děti, jak volat 155 a poskytnout první pomoc. Pomáhá jim v tom plyšový medvídek

Jak naučit děti poskytnout v krizové situaci první pomoc a přivolat záchranáře? Záchranáři Olomouckého kraje se inspirovali celosvětovým projektem Teddy Bear Hospital, kdy se děti učí na svých oblíbených plyšových mědvědech...

Ve středu 8. června navštívili základní školu v Hlubočkách záchranáři Olomouckého kraje. S žáky prvních až třetích tříd otestovali naučně - vzdělávací program Medvídek a Záchranář, který má za cíl seznámit děti s prací záchranářů a také jak zachránit život člověku v reálném životě.

Na úvod pustili záchranáři dětem krátký videospot, ve kterém byla přiblížena jejich práce. Poté již přišlo na hračky, které si měli děti za úkol donést z domu. Petr Hubáček, ředitel zdravotnické záchranné služby, poté co děti pozdravil a prozradil jim program celé návštěvy, za bouřlivého aplausu rozzářil oči doslova všem, představením medvídka záchranáře v životní velikosti, naučný program poté naplno odstartoval.

"Krátký výukový videospot s pracovním názvem  „Děti zachraňují medvídka“, poukázal, že není třeba bát se zavolat na tísňovou linku 155 a přivolat první pomoc. Během poznávací exkurze navštívily postupně skupinky dětí tři pracoviště," přiblížil program tiskový mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Děti si postupně vyzkoušely, jak pomoci svému plyšovému kamarádovi po úrazu, v situaci, kdy medvídek nereaguje, nedýchá a je v bezvědomí. Krok po kroku, za pokynů operátora tísňové linky, se děti naučily, jak zachránit plyšákovi, v reálném životě člověku, život.

Následovala exkurze v prostorách zdravotnického operačního střediska, aby se děti podívaly, kam vlastně telefonovaly a s kým komunikovaly. Naživo tak například viděli, jak operátor komunikuje s účastníkem nehody, a jak vysílá k místu nehody rychlou záchrannou službu.

Poté děti navštívily výjezdové stanoviště záchranářů na ulici Aksamitova, kde jim záchranáři ukázali sanitní vozy a jejich vybavení, i s praktickými ukázkami fungování jednotlivých přistrojů.

Nakonec si děti prohlédly sanitky, záchranný vrtulník a heliport v Neředíně. Dokonce si mohly vyzkoušet, jaké je to sedět v kabině vrtulníku.

Za tři hodiny byla premiéra výukového programu u konce, a ředitel zdravotnické služby neskrýval spokojenost: "Je vidět, že nám vyrůstá nová generace záchranářů, kteří se nebudou bát ani záchranky, ani poskytnout první pomoc. Pevně věřím, že jsme u dětí odbourali prvotní strach z volání na tísňovou linku a v budoucnu nepřijde problém co dělat, když se oni či jejich okolí ocitne v nouzi a půjde doslova o život. Hlasité poděkování a slova “Už se nebojíme”, je pro mě tím největším díky za naše poslání, ostatně to nejlépe vystihuje naše motto: “Dáváme šanci životu"," řekl na konci Petr Hubáček.

Čtěte více:

Autoři | Foto ZZSOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.